Cultuur & Media
AVROTROS

Podcast Boven Water over klimaatverandering: 'Je kunt wachten of je kunt iets doen'

foto: Podcasttegelsfoto: Podcasttegels
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Boven Water over klimaatverandering: 'Je kunt wachten of je kunt iets doen'

We hebben kantelpunten nodig om klimaatverandering aan te pakken, vertelt Marten Scheffer, hoogleraar Ecologie en Waterkwaliteit, in de podcast Boven Water. Floor Boon, een van de makers, schuift aan bij VINK om over de serie te vertellen. "Ik denk dat veel mensen zich machteloos voelen als het om klimaatverandering gaat maar wij wilden nu ook kijken: hoe kunnen we iets positiefs bewerkstelligen?"

#177 - Boven Water - Reality Check - Wat Blijft - VINK: De podcastgids van Nederland

Boon maakte de serie over klimaatverandering samen met Maarten Dallinga voor NRC. De watersnoodramp van 1953 en de overstromingen in Limburg van 2021 komen aan de orde. Wie is er nu aan zet om het tij te keren? Dallinga en Boon bekijken wat de samenleving kan doen. In deze aflevering van VINK schuift ook Timo Harmelink van de podcast Reality Check aan.

Gedragsverandering: hoe doe je dat?

"De vraag is: waar begint verandering?" vertelt Boon. In de podcast kom ook ons gedrag aan de orde. "Je kunt wachten, of je kunt iets kleins doen. Mensen blijken een beetje last te hebben van cognitieve dissonantie. Ik doe mijn ogen dicht en ga wel door. Of ze denken: niemand doet iets, het is zinloos." Sociale normen blijken volgens Boon de belangrijkste drijfveer voor gedragsverandering. "Als om jou heen allerlei mensen iets doen dan ben je veel meer geneigd dat zelf ook te doen."

#177 - Boven Water - Reality Check - Wat Blijft - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie