appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Het zwembad is dé plek voor erotiek, misdaad en dromen

ANP
zondag 21 juli 2019 | VPRO | Redactie Radio Cinema Twitter

In de zomer hangen veel mensen lekker aan het strand. Of loom bij het zwembad. Ze nemen af en toe een duik voor wat verfrissing. Maar in filmland zorgt water vaak voor méér dan dat. Het zwembad is daar een bron vol erotiek en misdaad. Een plek waar dromen en werkelijkheid door elkaar lopen, veroorzaakt door vele dutjes en halfnaakte lichamen.

Zomerfilms, zijn er in alle talen, alle vormen, soorten en maten. Maar ultieme zomerfilm speelt zich af langs de rand van een zwembad. In deze zomerspecial van Radio Cinema bespreken Pieter van der Wielen en Maartje Willems vier kletsnatte klassiekers.

'We hebben een zwembad: alles is goed'

Liggen op een zwembadrand. Comfortabel is het niet. Maar je bent wel een nanoseconde verwijderd van verkoeling. Bovendien ziet het er natuurlijk erg goed uit op beeld. En dat wisten vele filmregisseurs al lang.

Ik heb het wel eens geprobeerd. Maar het ligt niet lekker. Je ligt toch de hele tijd in een soort kuil.

Maartje Willems


De films Swimmingpool, The Swimmer en La Piscine worden besproken. Het zwembad is in die films niet alleen een decor. Het is bijna zélf een personage. Want terwijl de acteurs in het water kijken, wordt hun spiegelbeeld vertroebeld, verliezen in het water ze hun grip op de dagelijkse werkelijkheid.

Zo wil het hoofdpersonage van The Swimmer via álle zwembaden van zijn buren terug naar huis zwemmen. Maar hoe dichter hij bij zijn huis komt, hoe meer hij erachter komt dat zijn American Dream niet is uitgekomen.

Bron: The Swimmer

In de films zijn naakte vrouwen en naakte mannen; er zijn driehoeksverhoudingen en affaires. "Er is een landhuis in Frankrijk. Er is een zwembad. Er is erotiek," aldus Maartje. Ook wordt er lustig gedronken en gerookt. "Dat gevoel van 'het leven is eindig en het boeit ons verder niet. We gaan gewoon lekker roken en drinken in de zomer, in de zon', zie je in alle films." Pieter: "We hebben een zwembad. Alles is goed."

Want weg van dat zwembad…? Daar is het leven een stuk minder veilig. Uiteraard bespreken Maartje en Pieter ook dé waterfilm der waterfilms: Jaws.

Bron: La Piscine

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1