appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Deze klassiekers moet je hebben gelezen

Boekenpodcast
woensdag 17 juli 2019 | NTR | Redactie

NPO Radio 1-presenatoren Menno Bentveld en Onno Blom vertellen aan de keukentafel in Leiden over hun favoriete klassieke boeken.

#9 - Menno Bentveld en Onno Blom bespreken Benedenwereld, Turks Fruit jubileumuitgave en Nescio Verzameld Proza

50 jaar later is Turks Fruit nog steeds actueel en zorgt het voor ophef

Onno Blom

Onno licht zijn keuze toe: "Ik wilde vandaag twee klassiekers onder de aandacht brengen. Ik heb iets meegenomen dat heel dicht bij mij ligt: een jubileum uitgave van Turks Fruit van Jan Wolkers. Een boek dat ik heel goed ken en waar ik de achtergronden uitentreuren heb bestudeerd. De uitgave is dit jaar verschenen, omdat Turks Fruit 50 jaar bestaat."

De zevende herziene of herzette druk van Nescio’s Verzameld Proza is Onno's tweede klassieker. "Nescio is een van de aller aller beste schrijvers uit de Nederlandse letteren. In Nescio wordt de vriendschap op een geweldige manier geschreven, dat leek me wel toepasselijk. Daarbij Nescio schrijft fantastisch over de natuur."

Macfarlane is naar mijn idee de beste in zijn genre

Menno Bentveld

Menno vertelt over Benedenwereld van Robert Macfarlane: "Macfarlane is een verschrikkelijk goede Engelse schrijver. Hij zit in de hoek van avonturen, expedities, natuur en schrijft eigenlijk altijd over de band tussen mensen en het landschap. Wat wij met de wereld doen, wat wij de wereld aandoen, wat wij kunnen leren. In Benedenwereld neemt hij ons letterlijk mee naar beneden, onder de grond. Alles wat net onder de bodem afspeelt. Avontuur en literatuur komen hierin samen."

De boeken die in aflevering #9 worden besproken:

* Turks Fruit van Jan Wolkers (jubileumuitgave)

* Verzameld Proza van Nescio

* Benedenwereld van Robert Macfarlane 

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1