appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Hoe zou de wereld eruitzien zonder The Beatles?

Universal Pictures - Filmdepot
zondag 30 juni 2019 | VPRO | Redactie Radio Cinema Twitter

Er zijn films over tijdreizen en over een parallel universum. Films over het verleden en over de toekomst. En er zijn films waarin iemand een klap op zijn hoofd krijgt en opeens alles anders is.

In de film Yesterday wordt Jack, een worstelende singer-songwriter met eigenlijk niet zoveel succes, aangereden. Hij krijgt een klap op zijn hoofd. De volgende dag wordt hij wakker in een wereld waar alles gewoon hetzelfde is, behalve één ding: The Beatles hebben nooit bestaan, niemand kent de band of de liedjes.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gedachte-experiment

In een nieuwe aflevering van Radio Cinema bespreken filmjournalist Maartje Willems, Pieter van der Wielen en muziekjournalist Klaas Knooijhuizen de film.

De film is eigenlijk een groot gedachte-experiment: wat als The Beatles nooit bestaan zouden hebben? Klaas Knooijhuizen: "Vele andere bands zouden nu ook niet hebben bestaan".

Ik was bang dat alle liedjes een soort Idols-sausje zouden krijgen.

Klaas Knooijhuizen, muziekjournalist

De film is tegelijkertijd ook een karikatuur van de muziekindustrie. Hoe worden jonge muzikanten behandeld en als 'product' in de markt gezet? En zou het wel mogelijk zijn om de liedjes van The Beatles nu uit te brengen? Zou het wel een succes worden?

Popmuzikant Ed Sheeran speelt ook in de film, als zichzelf. Dat levert komische momenten op. Want de singer-songwriter Jack is een beetje een sulletje, niet per se 'een snoepje', aldus Klaas Knooijhuizen. De vraagt komt op of je de liedjes van The Beatles wel kunt verkopen als de muzikant geen 'posterjongen' is. Ed Sheeran is hier eigenlijk het levende antwoord op die vraag.

Een wereld zonder The Beatles in film 'Yesterday'


Radio Cinema

De podcast Radio Cinema is te luisteren via de site van de VPRO, de NPO Radio 1 website of app, of abonneer je via je favoriete podcast-app, zoals iTunes of Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1