appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

WNL Podcast: Veteraan Leo Hendrikx vertrok op 17-jarige leeftijd naar Engeland om Nederland te bevrijden

Omroep WNL
zaterdag 8 juni 2019 | WNL | Omroep WNL

Op 17-jarige leeftijd besloot veteraan Leo Hendrikx in 1941 samen met drie vrienden te vertrekken uit hun woonplaats Horn, in Limburg, om naar Engeland te gaan. De vier wilden meehelpen in de strijd tegen de Duitse bezetters. Over dit avontuur vertelt Hendrikx in de podcast Veteranen Oog in Oog van WNL op NPO Radio 1.

Hendrikx en zijn drie vrienden van de atletiekclub praten al maanden over een vertrek richting Engeland. Na ongeveer een jaar bezetting vertrekken de vier op de fiets richting België. "In België verkochten we onze fietsen voor 100 gulden, dat bedrag kan ik me nog goed herinneren", vertelt de veteraan. Van dat geld trokken de vier verder richting Frankrijk.

Opgepakt in Frankrijk

"Toen we bij het plaatsje Tergnier in Frankrijk aankwamen, werd de trein gecontroleerd door de Marechaussee. Wij hadden geen papieren en werden dus meegenomen." Hendrikx en zijn vrienden ontsnapten uiteindelijk op een bijzondere manier. "Rond het middaguur vertrokken plotseling alle agenten uit het bureau. Ze gingen waarschijnlijk lunchen. Toen we helemaal alleen waren, keken we elkaar aan en zijn we ervandoor gegaan."

De vier kwamen diezelfde dag nog aan in Parijs. Van daaruit trokken ze naar de grens tussen vrij en bezet Frankrijk. "We liepen de hele dag door het bos, ons oriënterend op de zon", herinnert Hendrikx zich. "Uiteindelijk kwamen we uit bij een boerderij waar we om informatie wilden vragen. Er kwam echter direct een vrouw het huis uitgerend die ons een weg wees. Die weg namen we en zo kwamen we uit bij het prikkeldraad dat Vichy-Frankrijk scheidde van bezet Frankrijk."

"We hadden het in een week tijd geklaard en we dachten dat we er waren." Hendrikx en zijn reisgenoten werden in het eerste dorpje echter weer opgepakt, omdat ze geen papieren bij zich hadden. Ze kregen een celstraf van een maand, al bleef Hendrikx op vrije voeten, omdat hij minderjarig was.

Via Curaçao en Canada

In het voorjaar van 1942 waren twee van de vier terug naar Nederland gegaan. Hendrikx en zijn neef vonden het in Frankrijk te gevaarlijk worden en wilden naar Zwitserland. Toen ze daar aankwamen, werden ze weer opgepakt en 40 dagen vastgezet. De twee hadden nog steeds geen papieren.

"Eenmaal terug in Frankrijk kwamen we erachter dat een groep Nederlanders via Spanje naar Curaçao mocht. Ze kregen een vrijgeleide, omdat het hun eigen land was. Wij mochten mee met de tweede groep en kwamen daar in augustus 1942 aan", vertelt de veteraan.

Vanuit daar trokken ze naar New York en Canada, waar ze een militaire training kregen als dienstplichtige Nederlanders. Vanuit Canada kwam Hendrikx eind 1942 aan in Engeland, het einddoel van de reis. Daar sloot hij zich aan bij de Royal Airforce en werd getraind om Spitfires te vliegen.

Benieuwd naar de indrukwekkende verhalen van Leo Hendrikx en andere veteranen? Luister de podcast Veteranen Oog in Oog via de NPO Radio 1 website of app, via iTunes of je favoriete podcastapp.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1