appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

WNL Podcast: Joegoslavië-veteraan: ‘Moslimvrouwen hingen zich op uit angst voor de vijand’

WNL
zaterdag 4 mei 2019 | WNL | Tim Berbers

Dave wordt als lid van de luchtmobiele brigade uitgezonden naar Srebrenica met Dutchbat 3. Hij vertrekt vol goede moed, maar op wat hij daar meemaakt had hij zich niet kunnen voorbereiden.

‘Net als Schindler’s List

“De moslimbevolking werd op een gegeven moment vlak bij onze compound bij elkaar geplaatst”, vertelt Dave. “Vanuit daar werden de mannen gescheiden van de vrouwen en kinderen. Je kan het vergelijken met de film Schindler’s List. Dat was gewoon afgrijselijk.”

Dave vertelt hoe lokale islamitische vrouwen zichzelf ophingen uit angst voor wat de vijand met ze van plan zou kunnen zijn: tijdens de oorlogen in Joegoslavie kwam veel seksueel geweld voor. “Het zijn moslimvrouwen”, vertelt Dave. “En als je die aanraakt zijn ze onrein, en krijgen ze ook problemen met hun eigen volk.”

Wanneer Dave en zijn kameraden zo’n vrouw aantroffen, kon je ‘eigenlijk weinig doen’. “Het is los snijden, behandelen met respect en afvoeren.”

“Er is daar zo’n gigantische genocide gepleegd, waar nog steeds over gepraat wordt. En er zijn zelfs kopstukken die zeggen: er is helemaal gen genocide geweest. Nou, was hij erbij? Wij waren er wel bij.”

Trauma

Terug in Nederland was Dave niet meer de oude. Zijn vader omschrijft hem als ‘wild in de kop’. Dave gooide het roer om nadat oud-collega’s van hem zelfmoord pleegden (in totaal zes man) en hij zag wat dit deed met de families.

“Ik heb mezelf er niet mee,” aldus Dave over zijn suïcidale gedachten. “Ik heb er alleen de mensen mee die ik achterlaat.”

Ironisch genoeg wordt Dave’s vader Erdwin, veteraan van de missie in Libanon, uitgezonden om oud materiaal op te halen in Bosnië na het einde van de oorlog. Het eerste wat hij daar aantreft, is de tank van zijn zoon, overgespoten in Servische kleuren.

Benieuwd naar de indrukwekkende verhalen van Dave, Erdwin en andere veteranen? Zaterdag is op NPO Radio 1 een speciale uitzending van WNL te horen met verschillende veteranen. Luister van 20:30 tot 22:00 uur naar Veteranen Oog in Oog

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1