Podcast
EO

'VVD maakt nu al duidelijk: wij lopen niet weg van tafel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'VVD maakt nu al duidelijk: wij lopen niet weg van tafel'

Wat er ook gebeurt: de VVD zal niet weglopen van tafel met de PVV, NSC en BBB. Dat is wat de liberalen alvast goed duidelijk willen maken, constateert spindoctor Julia Wouters in podcast De Spindoctors (EO). "De VVD blijft stug zitten en Wilders is de wegloper."

#9 - Timmermans wil erin, wil Yesilgöz eruit? (S06) - De Spindoctors

De VVD sorteert al voor op het mogelijk klappen van de onderhandelingen, zegt Wouters, voormalig PvdA-adviseur. Dat ziet ze aan de reactie van VVD-leider Yesilgöz bij op het weglopen van Wilders tijdens de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB vorige week. “Ze maakt nu heel duidelijk: ‘Aan ons ligt het niet, wij staan er positief in en willen er uitkomen, en Wilders loopt weg.”

VVD blijft zitten

Daarin ziet ze een parallel met 2010, toen de PVV als gedoogpartner het kabinet Rutte-1 liet klappen. "Toen kon Mark Rutte hem er de hele tijd op aanspreken: Wilders is de wegloper. Als het echt spannend wordt, dan kan hij het niet aan. De VVD wil het doen, Wilders wil wel veel maar krijgt niks voor elkaar. Terwijl wij als VVD de mensen, ideeën en contacten hebben in Europa."

Bij Wouters gingen de alarmbellen af, zegt ze, toen ze Yesilgöz op deze manier hoorde reageren op het weglopen van Wilders bij talkshow Beau aan tafel. "Dit is het frame waaruit ze verder kunnen opereren, mocht het niet lukken. Dus zij blijven daar stug zitten. Zij gaan niet weglopen. Zij zijn verantwoordelijk en willen dingen fixen. En zodra ze de kans krijgen, kunnen ze Wilders weer wegzetten als iemand waar je niks aan hebt."

PVV wil regeren

Raymond Mens, voormalig VVD-strateeg, deelt de anaylse van Wouters. "Ik denk ook dat het zo gaat", zegt hij. "Voor alle partijen is er een reden om door te blijven gaan, dit is de reden voor de VVD."

Aan Wilders is de keuze of hij het op een gegeven moment laat klappen, zegt Mens. "Maar de afdronk kan zijn dat hij nooit verantwoordelijkheid kan dragen, dan blijft hij tot zijn pensioen in de Kamer zitten als oppositiepartij."

Tegelijk is dit een kans om te laten zien dat Wilders punctueel iets kan bereiken, denkt Mens: "Ik denk dat dit voor hem het moment is om te laten zien: met de PVV valt echt te regeren en daarom denk ik dat hij door blijft gaan. Dus dit is de reden voor de VVD om wat er ook gebeurt en gezegd wordt, te blijven zitten. Maar omdat Wilders denk ik ook blijft zitten, gaat het kabinet er denk ik wel komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie