Opinie & Commentaar
BNNVARA

Giphart: 'Leraren hebben goede literaire basis nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Giphart: 'Leraren hebben goede literaire basis nodig'

"Geen Vondel, geen Multatuli, geen Piet Paaltjens. Hoe zou je in godsnaam enthousiasme voor literatuur moeten overbrengen op leerlingen, als je zelf geen goede literaire basis hebt?" Ronald Giphart maakt zich zorgen over de toekomst van de oude Nederlandse werken in de literatuur.

Giphart was laatst bij de toneelvoorstelling van zijn dochter. Ze speelden het 418 jaar oude stuk Midzomernachtsdroom van Shakespeare. "Ik vind het een ongelooflijk mooi gegeven dat een literair werk eeuwen nadat het is geschreven mensen nog steeds in vervoering kan brengen."

Toch is hij een beetje in paniek: "Met ingang van volgend schooljaar hoeven tweedegraads leraren Nederlands in opleiding namelijk überhaupt niets meer te weten van de Nederlandse literatuur van voor 1880. Geen Vondel, geen Multatuli, geen Piet Paaltjens. Hoe zou je in godsnaam enthousiasme voor literatuur moeten overbrengen op leerlingen, als je zelf geen goede literaire basis hebt?"

Elke dag in De Nieuws BV geeft een druktemaker zijn mening over een bepaald onderwerp. Van onderwijs tot politiek, van zorg tot milieu en bovenal immer actuele zaken: niets blijft onbesproken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie