Opinie & Commentaar

Mobieltjesverbod Tweede Kamer goed idee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mobieltjesverbod Tweede Kamer goed idee

[BNNVARA] Het moet afgelopen zijn sms-en met lobbyisten en scoren op twitter tijdens debatten. Hoog tijd dat de mobieltjes uit het parlement verdwijnen, vindt politiek redacteur David van der Wilde.

'Natuurlijk sms je soms een Kamerlid met wat input tijdens een debat'. Zulke zinnen hoorde ik wel vaker deze zomer. Ik was bezig met een verhaal over het lobby-en in Den Haag. Keurig werd me uitgelegd wat de voor- en nadelen van het werk waren en waarom het soms reuze verstandig is om tijdens een debat input te geven aan een Kamerlid, ook voor de parlementariërs zelf.

“Er worden nu twee debatten gevoerd, een in de Kamer en een op Twitter,” legt Selçuk Özturk uit in De Nieuws BV. We hebben het over de roep om de plenaire zaal anders in te richten, dat zou het debat ten goede komen. Özturk legt en passant uit dat je als parlementariër juist online kunt scoren tijdens een debat met een handige twitter-post of een goed Youtube-fragment.

Schering en inslag

Tijdens grote debatten, Algemene Beschouwingen bijvoorbeeld, zijn ze niet weg te denken; die mobiele apparaten. Ministers en staatssecretarissen, fractievoorzitters en specialisten, allemaal hebben ze een telefoon in de klauwen. De een zoekt iets op, de volgende appt wat en de ander speelt schaamteloos Candycrush. Ja, dat laatste kun je als journalist zien vanaf de tribune.

In haar eindejaarstoespraak noemt Kamervoorzitter Khadija Arib de mobieltjes daarom zelfs haar grootste ergernis. Het constante kijken op de schermpjes, de aandacht niet bij het debat maar bij de buitenwereld, eigenlijk is het ook gek. Toch ziet Arib niets in verbieden. “Een beetje terughoudendheid kan geen kwaad,” is haar advies aan de parlementsleden.

Verbieden

Haar Duitse collega Schulz denkt daar anders over. Een maand geleden legde hij parlementariërs een mobiel-verbod op. Volgens hem is het gebruik van apparaten om te fotograferen, tweeten of berichten te sturen vanuit de Bundestag ongepast. Eerlijk gezegd voel ik daar wel wat voor, zo’n mobieltjesverbod.

Natuurlijk zitten er grote voordelen aan die kleine apparaatjes. Je zoekt razendsnel nog wat stukken op, vraagt een expert nog om wat input of wordt door een lobbyist op een slimme vraag die je kunt stellen gewezen. Voor mij als journalist is het ook niet verkeerd om snel even een Kamerlid te kunnen appen met de vraag of hij of zij bij De Nieuws BV te gast kan zijn die dag.

Ongeïnteresseerd

Het probleem is dat het ronduit ongeïnteresseerd staat. Ik weet maar van weinig vergaderingen waar het geaccepteerd is om op je telefoon te kijken. Laat staan dat het de bedoeling is op dat schermpje bezig te gaan met totaal andere zaken. Des te vreemder is het dat in de belangrijkste vergaderzaal van ons land dat schermgestaar schering en inslag is.

Zeker van onze volksvertegenwoordigers mogen we verwachten dat ze hyperkritisch naar de debatten gaan. Dat ze met hun volle aandacht en op het scherpst van de snede de discussies voeren. Allemaal om besluiten en beslissingen te nemen die het beste zijn voor het land. Volgens mij kan dat best zonder de afleiding van een tablet of smartphone.

Als mobieltjes in de klas verboden zijn, appen achter het stuur strafbaar wordt gesteld en WhatsAppen tijdens vrijwel iedere vergadering vreemd is, waarom zouden voor Kamerleden dan andere regels moeten gelden? Zou het niet veel verstandiger zijn om iedereen die deelneemt aan besluitvorming om zijn of haar volledige aandacht te vragen? Ik denk het wel.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie