appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Lavinia Meijer
STER Advertentie

All lives matter

Foto: EO
vrijdag 8 juli 2016 | EO | Renze Klamer
Afbeelding

De moord op de vijf agenten in Dallas moet de inwoners van de Verenigde Staten, zwart, wit of van welke kleur dan ook, doordringen van één gedachte: all lives matter.

Het zal niemand verbazen als snel blijkt dat de moord op de agenten een wraakactie is geweest op het doodschieten door de politie deze week van twee zwarten. Neem dinsdag, de dag waarop de zwarte man Alton Sterling werd doodgeschoten door een witte politieagent.  Opnieuw was het slachtoffer zwart en waren de daders wit. Ja, natuurlijk, Alton Sterling was een verdachte (er valt nog weinig over te zeggen of dat terecht was) en hij had misschien iets meer kunnen meewerken.

Maar hoe kun je als agent in 2016 zo ontzettend dom zijn om iemand neer te schieten terwijl je diegene al op de grond hebt gewerkt en hij weerloos in de houdgreep ligt? Zouden die agenten geen milliseconde hebben nagedacht over de consequenties van hun beslissing? De belangrijkste consequentie: een mensenleven onnodig beëindigd.  Maar ook: familie en vrienden die moeten leven met het idee dat hun zoon, neef of broer onterecht is neergeschoten.

Beyoncé

Maar het gaat natuurlijk veel verder. Dit is olie op het vuur. Want het is niet ‘black lives matter’ maar ‘all lives matter’. En op het moment dat het ene leven net wat meer waard lijkt te zijn voor de politie dan het andere, worden mensen terecht woedend. Beyoncé, John Legend en vele andere wereldbekende figuren delen hun verdriet en ontzetting.

Als de vijfvoudige moord op de agenten in Dallas inderdaad een wraakactie is geweest, gaat het natuurlijk helemaal fout. Want niet alle agenten zijn zoals de twee die Sterling doodschoten. En niet alle zwarte jongens zijn criminelen. Maar generaliseren en dus discrimineren is blijkbaar onvermijdelijk. Alles wordt nu beladen. Een witte agent die nu een zwart iemand aanhoudt is meteen verdacht, en dat is ook niet terecht.

De bal ligt bij de politie. De agenten hebben iets te bewijzen. ‘All lives matter’ zou misschien een mooi slogan zijn voor de Amerikaanse politie.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1