Opinie & Commentaar
AVROTROS

'Het is maar een alternatief': Indy (23) reageert op kritiek rondom haar genderneutrale kaartspel

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is maar een alternatief': Indy (23) reageert op kritiek rondom haar genderneutrale kaartspel

"Het is maar een spelletje, wat maakt het uit?" Indy Mellink (23) uit Oegstgeest kreeg een hoop positieve én negatieve reacties op haar genderneutrale kaartspel. Geen heer, vrouw en boer, maar goud, zilver en brons zijn in haar editie de belangrijkste kaarten. Indy trekt zich niet al teveel aan van de kritiek."Ik verkoop het alleen maar als alternatief, niet als vervanging", zegt ze in Stax&Toine.

Indy kwam op het idee toen ze een spelletje kaarten met haar familie speelde. "Ik moest dit uitleggen aan mijn kleine nichtjes en neefjes, en dat wilde ik eigenlijk niet. Ik vond het een te sterke ongelijkheid in genders. Ik wilde graag een alternatief hebben."

Goud, zilver, brons

En dus maakte ze een kaartspel met goud, zilver en brons als hoogste kaarten. Toen er berichtgeving over haar kaartspel in verschillende media verscheen, steeg de verkoop. "Voordat erover werd geschreven, zat ik op zo'n 500 verkochte pakjes. Nu is dat in één dag gegroeid naar 1500."

Toch is er ook kritiek. "Mensen zeggen dat 'we doorslaan'. 'Waarom maak je het zo groot?', zeggen ze", vertelt Indy. En dat terwijl zij het niet groter maakt dan het is. "Het was een klein probleem, en ik heb daar een oplossing voor verzonnen. Als je het er niet mee eens bent… ik verkoop het als alternatief, niet als vervanging."

Subtiele ongelijkheid

Toch kan deze subtiele vorm van ongelijkheid tot problemen in de samenleving leiden, vertelt Indy. "Het is subtiel, maar het is wel zo dat er een hiërarchie is, de één is meer waard dan de ander in het spel. Ik heb veel studies gelezen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen zich aanmelden voor banen waar ze nét genoeg kwaliteiten voor hebben, terwijl mannen zich aanmelden voor banen waar ze eigenlijk niet genoeg kwaliteiten voor hebben."

En dat moet maar eens afgelopen zijn, meent de jonge kaartenmaker. "Mensen hebben niet door dat het om ongelijkheid gaat. Daarom stoorde ik mij eraan. Ik wilde dat niet doorgeven aan de volgende generatie."

Indy

Ster advertentie
Ster advertentie