appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Thuiswerken is mogelijk schadelijk voor je gezondheid'

ANP
maandag 24 augustus 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Thuiswerken en 24 uur per dag bereikbaar zijn is een ongezonde combinatie. "Als je niet uitkijkt ben je ook buiten kantoortijden aan het werk en uit onderzoek blijkt dat dat diverse risico's met zich meebrengt", zegt Ellen Deckwitz in De Nieuws BV. Zij pleit daarom voor het Recht op Onbereikbaarheid.

Druktemaker Ellen Deckwitz - Recht op Onbereikbaarheid

Stress, slapeloosheid, burn-out, relatieproblemen, verwaarlozing van de kinderen en cafeïnevergiftiging: thuiswerken en constant bereikbaar zijn, kan leiden tot problemen. Ellen Deckwitz: "Velen maken immers de denkfout dat bereikbaar kúnnen zijn hetzelfde is als bereikbaar moéten zijn, een overtuiging die je bovendien ook nog eens minder snel aanvecht in tijden waarin je je baan echt niet kwijt wil zoals tijdens, ik noem maar wat, een pandemie en de daarbij behorende recessie."

Hoog tijd voor Recht op Onbereikbaarheid

Deckwitz: "En zo zeg je er niets van dat je de hele tijd gebeld en geappt wordt door je baas, waardoor je op een zeker moment in een 168-urige werkweek bent beland en alleen nog maar met je hoofd op de tafel wilt bonken. En daarom is het hoog tijd dat het Recht op Onbereikbaarheid juridisch wordt vastgelegd."

"In Frankrijk is het zogenaamde recht om niet verbonden te zijn al opgenomen in de wet. Werk en privé blijven zo gescheiden. Je kan daar je baas zelfs aanklagen als hij buiten werkuren om je probeert te bereiken. Nu Nederland nog", aldus Deckwitz.

Druktemaker Ellen Deckwitz - Recht op Onbereikbaarheid

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1