Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Toeslagenaffaire is zoveelste voorbeeld van hoe belabberd het kabinet de Kamer op de hoogte houdt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Toeslagenaffaire is zoveelste voorbeeld van hoe belabberd het kabinet de Kamer op de hoogte houdt'

"De kast waar het ene na het andere lijk van de Toeslagenaffaire uitrolt lijkt inmiddels een grotere opslagcapaciteit te hebben dan de Johan Cruijffarena", zegt Ellen Deckwitz in De Nieuws BV. "Het is het zoveelste voorbeeld van hoe belabberd het kabinet de Kamer op de hoogte houdt."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Veel makkelijker

"Inmiddels heeft de soapserie die de Toeslagenaffaire heet meer afleveringen dan GTST en afgelopen week werd daar weer het zoveelste dieptepunt aan toegevoegd toen bleek dat het Kabinet een belangrijke notitie voor de onderzoekscommissie had achtergehouden", zegt druktemaker Ellen Deckwitz.

Rutte's excuses anno 2020

Kamervoorzitter Arib vindt dat de coalitie de Kamer vaak verkeerd en te laat informeert en wil met Premier Rutte in gesprek. "Dat klinkt goed, maar ik vraag me af waarom ze in hemelsnaam nog een gesprek met Rutte wil", zegt Deckwitz. "Het haalt, onze minister-president kennende, toch niets uit, want je weet al hoe het gaat: hij verontschuldigt zich, giechelt wat en daarmee is de kous dan af."

Deckwitz: "Rutte's excuses zijn de afgelopen tien jaar zo aan inflatie onderhevig geraakt dat een sorry van hem anno 2020 gewoon neerkomt op een 'fuck you, ik doe gewoon waar ik zelf zin in heb'. Daar zou je de moed van in de schoenen kunnen zinken, ware het niet dat de oppositie zich momenteel in de gezegende omstandigheid bevindt dat zij voor de verandering eens in de meerderheid is."

Het kabinet is niet te vertrouwen

"Wat zou het een heerlijke actie zijn van hen zijn als ze met een wetsvoorstel zouden komen waarbij het Kabinet voortaan verplicht wordt om niet alleen informatie te delen," zegt Deckwitz, "maar ook alle bijbehorende documenten te verschaffen. Dat laatste hoeft ze momenteel namelijk nog niet, omdat men er tot voor kort vanuit ging dat het kabinet nooit iets zou achterhouden. Dit recente hoofdstuk in de Toeslagenaffaire toont echter dat ze wat dat betreft simpelweg niet meer te vertrouwen is, en dat kan zo niet langer."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Veel makkelijker

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie