Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Iedereen met een coronadiploma verdient een lintje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen met een coronadiploma verdient een lintje'

Een coronadiploma is geen diploma? Niet als het aan Ellen Deckwitz ligt. "Iedereen met een coronadiploma verdient een lintje", zegt Deckwitz in De Nieuws BV.

Deckwitz: "Gisteren vierden we de verjaardag van mijn oom en zo zaten we in zijn achtertuin te anderhalve meteren met gebak. Zijn buurman kwam ook even langs en vroeg voor wie de vlag en schooltas waren die aan het balkon hingen. Mijn oom vermeldde trots dat zijn jongste zoon, mijn neefje dus, was geslaagd voor de HAVO, waarop de buurman lachte en zei dat een coronadiploma geen écht diploma is."

"Je zag dat deze opmerking mijn neefje aangreep, maar hij zei niets", vertelt Deckwitz. "Hij slikte het. Dat verbaasde mij niet, het is tekenend van hoe de meerderheid van jeugd de hele coronacrisis ondergaat. Terwijl zij de leeftijd hebben waarop je zou willen reizen, feesten, je in een zee van onbekende lijven zou willen werpen, blijven de meesten gewoon thuis om de gezondheid van ouderen."

Een diploma, een lintje en een solidariteitsbrevet

Dat deze uitspraak nog niet viral is gegaan, zegt volgens Deckwitz iets over hoe jongeren in de crisis staan: "De meesten klagen niet en vragen niets. Iedereen met een coronadiploma verdient een lintje, niet alleen omdat zij hun schoolonderzoeken die, laten we wel wezen, doorgaans stukken moeilijker zijn dan het centraal eindexamen, met goed gevolg hebben afgelegd, maar ook omdat zij ook geslaagd zijn voor de grote solidariteitstoets. Een coronadiploma is niet alleen een teken van hersens, maar ook een solidariteitsbrevet."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Coronadiploma

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie