appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'We hebben recht op een degelijk bestuurd land, zowel tijdens een crisis, als erna'

ANP
maandag 6 april 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

84 wetsvoorstellen kwamen in no-time op tafel nadat kamervoorzitter Kadija Arib het kabinet vroeg een lijst van spoedeisende wetten te maken. Het gemak waarmee kabinetsleden sommige voorstellen tot 'spoedeisend' bombarderen zit Ellen Deckwitz dwars, zegt zij in De Nieuws BV.

Druktemaker Ellen Deckwitz - 84 wetten

Deckwitz: "Ja, we leven in een rare tijd, maar dan hoef je niet meteen een aantal punten uit je regeerakkoord er ook maar even snel doorheen te drukken. Dat riekt namelijk al snel naar misbruik maken van de omstandigheden. Dan kan je net zo goed meteen het parlement met de vut laten gaan."

Terugfluiten door Arib

"Gelukkig heeft de Tweede Kamer nog een eindbaas in de vorm van kamervoorzitter Khadija Arib", zegt Deckwitz, "die naar aanleiding van deze overdreven lange lijst het kabinet op de vingers tikte en opdroeg de boel in te korten. Dat de kamer in haar een geweten heeft stelt me enigszins gerust, maar deze zaak vind ik zorgelijk."

Met het terugfluiten door Arib hoopt Deckwitz dat "het kabinet leert dat een noodsituatie geen vrijbrief is om maar even snel je zin door te drijven. Het draait hier om eerlijke volksvertegenwoordiging, ook in zware tijden. Het gaat hier niet om even wat snel paradepaardjes door te voeren, het gaat erom een land te laten functioneren in een uitzonderlijke situatie."

Neem de verantwoordelijkheid

Deckwitz: "En we hebben recht op een degelijk bestuurd land, zowel tijdens een crisis, als erna. Dat het momenteel draait om leven en dood, wil niet zeggen dat je daarmee rechtvaardigheid naast je neer kan leggen, integendeel: het draait juist nu het erop aankomt, om je verantwoordelijkheid te nemen."

Druktemaker Ellen Deckwitz - 84 wetten

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1