appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Wat weten al die wc-papier-hamsteraars dat ik niet weet?'

NPO Radio 1
woensdag 11 maart 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

"Er is maar één brandende vraag die op dit moment gesteld moet worden: waarom wc-papier?” zo vertelt Pieter Derks bij De Nieuws BV. “Het wc-papier, de closetrollen, het toiletpapier, het schijtlint, allemaal helemaal ausverkauft."

Druktemaker Pieter Derks - Wc-papier hamsteren

Volgens Derks valt Nederland daar toch even lelijk door de mand. "We doen graag of we een nuchter volkje zijn, maar intussen heeft het halve land dus een geheime stapel wc-rollen in de kelder.” 

Waarom wc-papier?!

Derks: "Waarom van al die duizenden dingen die hier in de schappen liggen, is dit het eerste dat we inslaan? Is er een wc-papierfabrikant geweest die gewaarschuwd heeft dat half maart de voorraad op is? Komt al ons wc-papier normaal gesproken uit Wuhan en Lombardije? Of heb ik de symptomen van corona al die tijd verkeerd begrepen en is hoesten een eufemisme voor diarree? Wat weten al die wc-papier-hamsteraars dat ik niet weet?”

Blikgroenten

Derks snapt niet dat als de nood zo hoog is, de blikgroenten nog niet zijn uitverkocht. "Dan zou ik dat wc-papier ook nog wel begrijpen. Maar als je geen honderd blikken bruine bonen in je kast hebt staan, waar heb je dan in godsnaam al dat wc-papier voor nodig?”

Ononderhandelbare kernwaarden

“Blijkbaar kan het ons maar matig interesseren als we niks meer te eten hebben, of geen drinkwater meer hebben. Maar het idee alleen al dat we eventueel, misschien, onze reet niet zouden kunnen afvegen, dat brengt een paniek teweeg die zijn weerga niet kent”, aldus Derks. "Blijkbaar hoort wc-papier tot de absolute ononderhandelbare kernwaarden van onze moderne Westerse beschaving." 

Die Week zonder Vlees is nog tot daar aan toe, maar een Week zonder Vegen is een regelrechte nachtmerrie.

De zwarte markt

De schaarste wordt volgens Derks alleen maar groter en niemand weet hoe lang dit gaat duren. “Het zou zomaar kunnen dat we ons wc-papier straks van de zwarte markt moeten halen. Dat al die XTC-labs in Brabant hun chemicaliën ergens in het bos dumpen en die vaten gaan gebruiken om papierpulp te maken. Dat ze geen pilletjes meer draaien, maar velletjes en dat er geblindeerde busjes rondrijden, waar de rollen heel slim verstopt zijn achter de GHB, zodat de politie geen argwaan krijgt, als ze toevallig een keer een busje opentrekken.”

Zenuwen

Derks wordt er uiteindelijk toch een beetje zenuwachtig van. "Ik weet zeker dat ik de eerstvolgende keer dat er wel wc-papier in de schappen ligt ik toch ga denken: laat ik voor de zekerheid wat extra meenemen, want al die andere idioten zijn aan het hamsteren. Straks zit ik nog zonder. Je gaat hamsteren uit angst voor het hamsteren. Het is een self fulfilling prophecy. Het is een bankrun maar dan met gebleekte biljetten."

"Gelukkig heeft mijn supermarkt er inmiddels iets op gevonden: grote stapels schuurpapier. Laat de middenstand maar schuiven."

Druktemaker Pieter Derks - Wc-papier hamsteren

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1