appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Verpleegkundigen, leraren en boeren in protest: het jaar door de ogen van de druktemakers

ANP
maandag 30 december 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Pieter Derks, Marcel van Roosmalen en Kees van Amstel hebben zich nogal druk gemaakt in De Nieuws BV het afgelopen jaar. Van stikstofproblematiek tot hommeles in Den Haag: dit zijn de beste druktemakers van 2019.

Klimaatspijbelaars, verpleegkundigen, boeren en leraren: het was het afgelopen jaar druk op het Malieveld. Dat is de druktemakers natuurlijk niet ontgaan. In De Nieuws BV hebben zij het afgelopen jaar de protesten, ontwikkelingen in het binnen- en buitenland en natuurlijk het laatste nieuws in de sportwereld op de voet gevolgd.

Lerarentekort 

"Alleen in het onderwijs mag je steeds vaker zonder goede vooropleiding gewoon aan het werk", zegt Kees van Amstel. "De VVD vindt dit wel een goed plan, allemaal in het licht van: 'je moet niet denken in problemen, je moet denken in oplossingen.' Ze deuken het imago van het docentschap nog maar wat verder in. Elke niet-suïcidale cliniclown mag nu voor de klas staan."

Druktemaker Kees van Amstel - Leraren

1600 kinderen

Er zijn 1600 kinderen kwijt. In de afgelopen 4,5 jaar zijn 1600 minderjarige asielzoekers die alleen in Nederland zijn, uit de opvang verdwenen met onbekende bestemming – familie, een ander land, de illegaliteit in, of ten prooi gevallen aan mensenhandelaren, drugstelers, pooiers of ander tuig. 

Pieter Derks twijfelt aan zijn telefoon: "Dat ding is hartstikke stuk. 1600 Amber alerts en ik heb niks ontvangen. Er zijn op dit moment meer Nederlanders aan het zoeken naar mijn vermiste kat, dan naar die 1600 verdwenen kinderen."

Druktemaker Pieter Derks - 1600 kinderen

'Een beetje samenleving gaat gebaat bij humor'

Ophef in de Achterhoek! Op de Zwarte Cross dit jaar waren borden te zien met daarop 'Leve de kleurling' en 'Allah's afbakbar'. Niemand was oprecht gekwetst denkt druktemaker Marcel van Roosmalen. Toch besloot rapper Sevn Alias actie te ondernemen en plaatste de teksten op Instagram. Reden voor de druktemaker om in De Nieuws BV eens naar de teksten van de rapper te kijken.

Druktemaker Marcel van Roosmalen - Zwarte Cross

Boeren aan het subsidie-infuus

Duizenden boeren trokken naar het Malieveld begin oktober. Ze zijn tegen het halveren van de veestapel, als oplossing voor het stikstof-probleem. Die boeren doen alsof we ze in de kou laten staan, maar ze hangen in werkelijkheid al jaren aan het subsidie-infuus, vertelt Van Roosmalen.

"Juist doordat de politiek ze al jaren naar de mond praat, lijkt het alsof zij de grootste slachtoffers van de klimaatmaatregelen zijn. Noodzakelijk ingrijpen wordt geframed als betuttelende regeldrift."

Druktemaker Marcel van Roosmalen - Boeren

Verpleegkundigen doen tóch wel het werk

Pieter Derks: "Er is helemaal niemand die zegt: rot op met die verwende aanstellers, wat doen ze nou eigenlijk helemaal, het kost alleen maar geld, ze zijn slecht voor het milieu, er is niemand die de verpleegkundigenstapel wil halveren. Integendeel. Er is weinig waar dit land zó eensgezind hetzelfde over denkt als over verpleegkundigen."

Druktemaker Pieter Derks - Verpleegkundigen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1