appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waar is Rutger Bregman als je hem nodig hebt?

ANP
vrijdag 11 oktober 2019 | EO | Tijs van den Brink
Afbeelding

Ik weet het, er is groter, belangrijker en ingrijpender nieuws dan de opening van de Mediamarkt in Leidschendam. Toch wil ik het juist daar even met u over hebben.

In Leidschendam gebeurde gisteren namelijk iets bijzonders. Ik wil niet meteen zeggen dat er iets fundamenteels gebeurde in de geschiedenis van de mensheid, dat moet blijken, maar bijzonder was het wel.

Vanwege de opening van de winkel was aan de eerste honderd klanten gratis draadloze oordopjes beloofd. Ter waarde van 115 euro, meldden diverse media erbij. Dat is belangrijk om te vermelden, want ik snap de aantrekkelijkheid van die draadloze oordopjes niet zo goed. Natuurlijk, ik zie ook m’n wat hippere collega's ermee lopen, maar mij krijgen ze niet uitgelegd wat het voordeel is ten opzichte van oortjes met een snoertje. Die blijven tenminste hangen als ze uitvallen. Maar ze zijn 115 euro, dus dan snap ik het wel! Dan zal het wel cool zijn of zo…

Vuilnisbelt

De winkel ging om 09.30 uur open. De eerste bezoekers schijnen al om 04.00 uur 's nachts voor de deur te hebben gestaan. Om 09.00 uur waren er zo veel mensen, dat de deuren vervroegd zijn geopend. Wat er toen gebeurde, kun je hier zien.

Ergens in mijn achterhoofd zwerft het nieuwe boek van Rutger Bregman nog rond: De meeste mensen deugen. In dat boek 'herschrijft Bregman de geschiedenis', meldt de achterflap. Opvattingen als de mens is een beest, een egoïst en een zondaar, kunnen op de vuilnisbelt van de geschiedenis. De meeste mensen deugen.

Maar hoe kan dit dan, Rutger? In Leidschendam 'vertrapten mensen elkaar' volgens het AD, voor een paar draadloze oortjes. "Het was doodeng", zegt een vrouw in diezelfde krant. Er ontstonden vechtpartijtjes en de politie 'moest de mensenmenigte uiteen jagen om nog meer chaos te voorkomen'. Nee, we zitten niet in Koerdistan of ander oorlogsgebied, we bevinden ons bij de Mediamarkt in Leidschendam. Voor een paar draadloze oortjes…

Oermensen

Gelukkig kwam er gisteren een eerste antwoord. Niet van Bregman, maar van hersenprofessor Erik Scherder. Bij RTL legde hij uit dat het 'primitieve gevoel' in 'die mensen' loskwam, we zagen 'oermensen'. "De hersenstam nam het over van de hersenschors."

Heerlijke tekst. Ik wil vandaag een debat horen, tussen Rutger Bregman en Erik Scherder, het liefst natuurlijk in Dit is de Dag: Deugt de mens? Of schuilt in ons allen de oermens, bij wie de hersenstam het vanwege een paar draadloze oortjes overneemt van de hersenschors?

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1