appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Steeds grotere delen van de wereld worden onbewoonbaar voor de mens'

Pixabay
maandag 5 augustus 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Filosoof Bas Haring kwam op Wereldbiodiversiteitsdag met de gewaagde stelling op de proppen dat het helemaal niet erg is als er wat dierensoorten uitsterven; er blijven er genoeg over. Ze zijn niet allemaal van belang. Geschiedenis leert ons dat we prima zonder de dodo of de trekduif kunnen. Druktemaker Elfie Tromp vraagt zich af in De Nieuws BV of een dier waardeloos is als het geen nut heeft voor de mens.

Druktemaker Elfie Tromp - Wereldbiodiversiteitsdag

Elfie: "Of natuur alleen moet worden gevat in economische termen van winst of verlies. Het kost immers geld om er voor te zorgen dat het rode franjegat-bijtje genoeg honing vindt en de aangebrande kluifzwam welig kan tieren. Hebben we ook een morele verplichting om voor de wereld te zorgen? Het komt door menselijk ingrijpen dat al die dieren uitsterven, toch?"

"Steeds grotere delen van de wereld worden onbewoonbaar voor de mens", zegt de druktemaker, "klimaatvluchtelingen zijn een reëel toekomstprobleem. Wat als er per ongeluk een diersoort uitsterft die voor ons essentieel blijkt te zijn? Wat als wíj uitsterven? Zou meneer Haring vinden dat de wereld ook zonder de menselijke soort kan?"

Druktemaker Elfie Tromp - Wereldbiodiversiteitsdag

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1