Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Selectieve geheugens Jorritsma en Verhagen: ergste is de minachting die ervanaf dampt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Selectieve geheugens Jorritsma en Verhagen: ergste is de minachting die ervanaf dampt'

Zowel voormalig minister en vicepremier Maxime Verhagen als Annemarie Jorritsma, vicepremier tijdens de periode waarin de energiemarkt werd geliberaliseerd, konden zich tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning het een en ander niet herinneren. "Het schrijnt, de selectieve geheugens van Verhagen en Jorritsma", zegt druktemaker Ellen Deckwitz in De Nieuws BV.

Afgelopen week schoof voormalig minister en vicepremier Maxime Verhagen aan om verhoord te worden bij de parlementaire enquête over de gaswinning. Deckwitz: "Hij is niet de eerste oud-minister die zich bij de gasverhoren op een gebrekkig geheugen beroept. Annemarie Jorritsma, vicepremier tijdens de periode waarin de energiemarkt werd geliberaliseerd, zei maar meteen voorafgaand aan haar verhoor dat ze zich dingen misschien niet meer kon herinneren."

Selectieve geheugens van Verhagen en Jorritsma

"Het schrijnt, de selectieve geheugens van Verhagen en Jorritsma", zegt Deckwitz. "Het ergste is de minachting die ervanaf dampt, het misselijkste is de dubbele onverschilligheid die eruit spreekt: onverschilligheid voor de waarheid, en onverschilligheid voor de gevoelens van de gedupeerden, voor wie die blatante leugens de zoveelste ram in het gezicht zijn."

Deckwitz: "De afgelopen dagen spookt het woord 'onthouden' door mijn hoofd, dat twee betekenissen heeft die toevallig allebei op deze verhoren van toepassing zijn. 'Onthouden' kan betekenen dat je je iets in het geheugen grift. Maar 'onthouden' wordt ook gebruikt om aan te geven dat je iemand iets ontzegt. De waarheid bijvoorbeeld, of, ik zeg maar wat, gerechtigheid. In die laatste vorm van onthouden blinken Jorritsma en Verhagen uit."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie