appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Staat Forum buitenspel?

ANP
dinsdag 16 april 2019 | AVROTROS | Joost Vullings Twitter
Afbeelding

Forum voor Democratie (FvD) is nog niet in de buurt gekomen van het provinciale bestuurspluche. Bij de helft van de collegeonderhandelingen staat de grote winnaar van de Statenverkiezingen namelijk buitenspel. Bij de andere zes is de partij weliswaar nog in de race, maar zijn de oppositiebanken het meest voordehand liggende eindstation. 

Het is immers het college van gedeputeerde staten dat gaat over de plaatsing van windmolens en laat FvD daar nu juist tegen vechten. Ook helpt het niet dat Forum nauwelijks uitgewerkte standpunten heeft. Een paar weken terug riep een hooggeplaatste VVD'er nog luchtig: "Wie geen standpunten heeft, hoeft ook geen compromissen te sluiten." Onderhandelen met een partij zonder (provinciale) mening blijkt echter in de praktijk lastig.

De achterbank van de dienstauto

Bovendien lijkt het onwaarschijnlijk dat Forum aast op massale deelname aan de colleges. De Statenleden van Forum kennen elkaar nauwelijks, collega’s van andere partijen al helemaal niet en ze hebben weinig tot geen politieke ervaring. En wie schopt tegen de bestaande hiërarchie -het zogenaamde partijkartel- kan niet lichtzinnig plaatsnemen op de achterbank van de dienstauto. Meedoen is alleen een optie bij een inhoudelijke trofee en met de wetenschap dat de beoogd gedeputeerde stevig is. Op bestuurlijk geblunder zit je niet te wachten, dat cadeau wil je de politieke tegenstanders niet geven.

Als geen ander is de Forum-top dan ook doordrongen van de fouten die de LPF begin deze eeuw maakte. Dat is de reden waarom het partijbestuur alles en iedereen in een ijzeren greep houdt. Een geloofwaardige interne partijdemocratie en volwassen tegenspraak van de top is bij Forum volstrekt afwezig. Overigens doet bestuurslid Henk Otten geen enkele poging om dit te ontkennen. De jonge organisatie moet immers beschermd worden tegen gelukzoekers en non-valeurs.

'Schandelijk buitengesloten'

Genoeg argumenten voor Forum om deze ronde te laten passeren om vervolgens te roepen dat ze 'schandelijk zijn buitengesloten' door het vermeende kartel. Toch is het de vraag of deze strategie de juiste is. Want het biedt de concurrentie de kans Forum in te delen bij de schreeuwers langs de zijlijn, die wel blaten maar nooit verantwoordelijkheid nemen. Dit etiket kleeft inmiddels stevig aan de PVV van Geert Wilders en is voor veel kiezers een overweging geweest om over te stappen naar Forum.

In 2016 zocht ik oud-LPF Kamerleden op voor mijn boek De kinderen van Pim. In de interviews geven velen aan sympathie voor Wilders te hebben, maar tegelijkertijd vinden de meesten hem te extreem, te veel gericht op de islam en te weinig oplossingen bieden. Een politicus die van de zijlijn zijn vaste woon- en verblijfplaats gemaakt heeft, kan niet echt op waardering rekenen in die kringen.

Gecharmeerd van Baudet

Gedurende het schrijfproces kondigde Baudet zijn entree in de politiek aan. Tijdens de officiële boekpresentatie begin 2017 bleek dat veel oud-LPF'ers inmiddels zeer gecharmeerd waren van Thierry Baudet. Hans Smolders, beter bekend als de chauffeur van Pim, is zelfs nu Statenlid voor FvD. 

De (wan)prestaties van de LPF zijn een schrikbeeld voor de Forum-top, maar de partij is tegelijkertijd enorm populair bij oud-LPF stemmers. Wie deze groep wil behouden moet een keer de sprong naar het pluche wagen. Zie hier een dilemma. In één provincie er dan toch maar vol voor gaan als bewijs dat de partij verantwoordelijk niet schuwt. Ik hou er rekening mee.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1