appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Ik ben belachelijk bruin, omdat ik geen bleekmiddel gebruik

Pexels
woensdag 28 november 2018 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter

Een paar jaar geleden hoorde ik regelmatig een radioreclame voor een dure gezichtscrème voorbijkomen, met de term ‘microdermabrasion’. Een prachtig woord vind ik het, en op de meest onverwachte momenten kan ik opeens de behoefte voelen om het hardop uit te spreken.

Geen idee wat het is. Maar het klinkt als een peperdure gezichtsbehandeling die een zeer bekwame vrouwelijke dermatoloog in een witte jas me geeft, waarna mijn rimpels in één keer verdwenen zijn en ik de praktijk weer stralend verlaat. "Wat zie je er bizar goed uit! Een facelift gehad?" Vragen mijn vrienden en collega’s. "Nee", antwoord ik dan trots, "het was een microdermabrasion". Gevolgd door mijn interessante blik. 

Retinol, anti-oxidanten en cafeïne

Als ik voor het schap met gezichtscrèmes sta, vraag ik me altijd af of er vrouwen zijn die wél begrijpen wat die termen en mysterieuze ingrediënten betekenen. En hoe het komt dat ik het dan niet snap. Ik weet niet waarom ik mijn huid zou moeten voeden met retinol, collageen, hyaluronzuur of anti-oxidanten. Er staan zelfs potjes crèmes tussen die cafeïne bevatten. Dat neem ik toch liever in een koffiemok tot mij.

Belachelijk bruin

Ik dacht altijd dat ik een mooie huid had, totdat ik regelmatig mijn geboorteland Zuid-Korea ging bezoeken. Willekeurige voorbijgangers vragen me daar wat er mis is met mijn huid? Deze vraag gaat gepaard met een blik die het midden houdt tussen bezorgdheid en afschuw, alsof mijn gezicht bestaat uit een etterend en besmettelijk geheel. In hun ogen ben ik namelijk belachelijk bruin. Veel Koreaanse vrouwen ondergaan gezichtsbehandelingen waarbij hun huid wordt gebleekt, gebruiken dagcrèmes die bleekmiddelen bevatten of ze poederen de hele boel wit. Net als een Pierrot.

Onderin de kast

Iedere keer als ik mijn Koreaanse vader ontmoet, drukt hij me een doos blekende gezichtscrème in mijn handen. Ik buig, zeg drie keer kamsahamnida (dankuwel) en leg het bij thuiskomst ergens onderin een kast. Geïnteresseerden kunnen 6 dozen bij me komen afhalen. Wil je weten wat je moet doen om een stralende, gezonde huid te krijgen zonder dat daar bleekmiddelen aan te pas moeten komen, luister dan naar onze nieuwste aflevering van Radar Helpt met dermatoloog Menno Gaastra.

#23 Zo krijg je een stralende, gezonde huid

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1