Achtergrond
AVROTROS

Filosoof Maarten Boudry: 'Veel mensen consumeren te weinig'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Filosoof Maarten Boudry: 'Veel mensen consumeren te weinig'

Consuminderen geeft een vals gevoel van veiligheid, een vals gevoel van goed-doen, meent de Vlaamse filosoof en schrijver Maarten Boudry. “Het is een druppel op de hete plaat. We moeten de milieu-impact van de zaken die we consumeren beperken. Daar ligt de oplossing”, zegt hij in MISCHA!.

#37 - Maarten Boudry - MISCHA!

Maarten Boudry schrijft boeken met een optimistische of praktische boodschap, zoals ‘Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat, waarom de wereld niet naar de knoppen gaat, eerste hulp bij pandemie. Ook op het thema consumeren heeft hij een opvallende kijk.

Immoreel

“Er zijn heel veel mensen op de wereld die veel te weinig consumeren, die veel te weinig welvaart hebben. Zij streven naar ons welvaartspeil. Dat is volkomen terecht. Dat kan je niet stoppen. En al zouden we dat kunnen en doen, dan is dat immoreel”, zegt Boudry. “Leveren van goederen en diensten aan elkaar, dingen die ons leven beter maken zijn goed. Iedereen heeft daar recht op. We moeten ons niet in vijand vergissen”, waarschuwt hij. Wat hem betreft moeten we er voor zorgen dat die diensten en goederen schoon zijn, geen milieu-impact hebben.

Verzetten

Daarnaast is het ook strategisch slim om weg te blijven van consuminderen zegt hij. “We willen iedereen meekrijgen in het klimaatbeleid. Maar als dat betekent dat mensen moeten inbinden, moeten minderen, zullen ze zich verzetten. Dat is het laatste wat we willen. Klimaat is niet alleen zaak van links.”

Luister het hele gesprek met Maarten Boudy hier terug!

#37 - Maarten Boudry - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie