Opinie & Commentaar
BNNVARA

Canasta spelen met Wiebes

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Canasta spelen met Wiebes

Het was de week van Wiebes in Den Haag, politiek redacteur David van der Wilde ziet een man die het Haagse spel steeds beter in de vingers krijgt.

“Als je geen canasta kan spelen, dan moet je geen canasta spelen en ik kan geen canasta spelen,” zegt Eric Wiebes tegen Pieter Hilhorst. Op dat moment zijn de politieke zij-instromers wethouder in Amsterdam. Wiebes legt zijn collegegenoot uit dat hij meer een manager dan politicus is. Hij heeft het niet op politieke spelletjes, laat hem maar problemen oplossen.

Dat is precies hoe we hem tegenwoordig ook kennen, als troubleshooter. De minister van Economische Zaken is politieke doolhoven ingestuurd waar normale stervelingen direct verdwalen. Hij mag Nederland als hoofdaannemer door de grote verbouwing leiden die het Klimaatakkoord heet. Tegelijkertijd draait hij de Groningse gaskraan dicht en is hij verantwoordelijk voor het stutten van de scheuren in het vastgoed en vertrouwen van het noorden. Best een klus.

Kist Makreel

Zeker als je bedenkt dat nog niet eens zo gek lang geleden diezelfde probleemoplosser voornamelijk als brokkenpiloot bekend stond. Een spreadsheet-man die het misschien inhoudelijk wel begreep, maar wereldvreemd was in de Haagse werkelijkheid. Bij het bewindspersonenoverleg werd hij soms zelfs weggelachen door collega’s. Zijn eigen partij dichtte hem het politieke gevoel van een kist makreel toe. Hij was de man die geen canasta kon spelen op een canasta toernooi.

Dat lelijke eendje is in een zwaan veranderd. Hij is inmiddels een door de wol geverfd minister. Al is hij nog altijd geen fan van politieke spelletjes. Boris Johnson, een mediageile Britse beroepspoliticus van het soort dat zijn beste vrienden met een grote grijns een mes in de rug duwt, bleek bij Zomergasten zijn ergste nachtmerrie. Volgens Wiebes moet het zo juist niet. Politiek is geen vormoefening voor tv maar moet over de inhoud gaan. Heerlijk om zo’n verhaal nog eens van een minister te horen.

Messi van het Binnenhof

Toch is hij handiger in het Haagse spel dan je denkt. In de dagelijkse praktijk is hij weliswaar de techneut die wil weten waar ieder schroefje in de machine voor dient, maar politieke hoogstandjes zijn hem niet vreemd. Wie deze week goed oplette zag hem als de Messi van het Binnenhof met schijnbewegingen door Den Haag dartelen.

Woensdag werd de Kamer bijvoorbeeld uitgelicht hoe het zit met de gasdeal tussen de overheid en Shell/Exxon-Mobile over de NAM. De staat en oliebedrijven hebben afgesproken wie er wat gaat betalen in Groningen. Wiebes probeert die als een overwinning te verkopen. Tijdens de technische briefing werd opnieuw duidelijk dat het met die winst wel meevalt.

Zo zullen de bedrijven geen schadeclaim indienen, braaf meebetalen aan het herstel van Groningen en de NAM niet failliet laten gaan. Zaken die allang waren toegezegd. Terwijl via deze deal ook wordt geregeld dat Shell en Exxon-Mobile bijna drie keer zoveel gaan verdienen aan iedere ton aardgas die uit de grond wordt gepompt. Lastige vragen van Kamerleden konden alleen achter gesloten deuren beantwoord worden, waardoor echte parlementaire controle op de deal flink verkleind wordt en Wiebes meer speelruimte heeft.

Konijn

Vrijdag werd een ander konijn uit de hoge hoed getoverd. De doorrekeningen van het Klimaatakkoord werden gepresenteerd. Het goede nieuws: de 49% Co2-reductie wordt gehaald. Het slechte nieuws stond wat dieper in het 260 pagina’s dikke rapport opgeschreven; we weten nog niet hoe. Op de voorlaatste bladzijde blijkt dat ‘het instrumentarium ontbreekt’ en als wel duidelijk is wat er moet gebeuren dat ‘vaak een voortzetting van huidig beleid, zonder dat duidelijk is of en hoe dit tot de versnelling zal leiden die nodig is om de 2030 doelstellingen te halen.’ Niet gek dus dat er achter de schermen geduwd en getrokken wordt over dat Klimaatakkoord. Al lijkt de missie geslaagd als je kort naar de kop kijkt.

Wiebes wordt steeds beter in het politieke spel. Moeilijke boodschappen worden voor het beeld in mooi pakpapier gewikkeld. Het probleem blijft dat die pakketjes op een bepaald momenten wel worden opengemaakt. De vraag is of de minister van Economische Zaken dan handig genoeg is om in Den Haag overeind te blijven. Wiebes heeft canasta leren spelen, al is het nog maar de vraag of hij het spelletje ook kan winnen.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie