Opinie & Commentaar
EO

Doe ff normaal met z’n allen…

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe ff normaal met z’n allen…

Hier even een bericht van een gewone maker, over de aangekondigde bezuinigingen bij de NPO. Eerlijk gezegd heb ik grote moeite om de logica van het proces en de uitkomst te volgen.

Het begon natuurlijk al heel vreemd, dat hele bezuinigingsverhaal. Vlak na de formatie (nog geen jaar geleden!) kwam ineens het bericht naar buiten dat de STER-inkomsten tegenvielen, dat had toenmalig staatssecretaris Sander Dekker vakkundig geheim gehouden voor de bij de formatie betrokken onderhandelaars. Tijdens een formatie wordt er kwistig met miljarden en miljoenen geschoven – dan worden probleempjes van enkele tientallen miljoenen op een achternamiddag opgelost. Maar Dekker – geen vriend van de Publieke Omroep – hield dat dus stil en dus rolde er even later een lijk uit de kast van de nieuwe minister, Arie Slob.

STER

Al vrij snel werd duidelijk dat Slob dat geld niet zelf bij ging plussen. Dat is best opmerkelijk. Ik bedoel: ik kan me in de decennia dat ik inmiddels bij de Publieke Omroep werk niet herinneren dat er extra geld naar de omroep ging, omdat het zo lekker liep met de STER-inkomsten. Als er geen extra geld naar de publieke omroep gaat op het moment dat de STER-inkomsten meevallen, waarom wordt er dan wel bezuinigd als ze tegenvallen? Dat is best inconsequent.

In de jaren dat de STER meer geld verdiende dan begroot, ging dat geld naar de Algemene Mediareserve. Ik snap best dat je na moet denken wat er moet gebeuren als de bodem van die reserve in zicht komt. Mij lijkt dat je dan een fundamenteel gesprek voert met elkaar: Hoe komt dit? Wat betekent dit? Hoe gaan we hier op reageren?

De al vrij snel gekozen oplossing, bezuinigen, vind ik een hele rare oplossing. Als je bezuinigt vanwege tegenvallende STER-inkomsten, dan zeg je eigenlijk: zorg met je programma’s voor meer adverteerders, dan krijg je weer meer geld. Maar daar was nou net die andere omroep voor opgericht, voor het behagen van de adverteerders: de commerciele omroep…

Bezuinigen

Als maker voel ik me ondertussen een pion in wedstrijd waarin een aantal instanties met elkaar schaakt – maar ik weet niet precies wie tegen wie speelt. De politiek wil bezuinigen, de omroepen niet uiteraard. Ondertussen kondigt de organisatie die daar tussen hangt, de NPO, al een forse bezuiniging aan. En de NPO besloot in al haar wijsheid dat er bezuinigd moet worden op levensbeschouwing – enkele deskundigen in een mij verder onbekend panel hadden dat gesuggereerd en dat vinden ze bij de NPO wel een goed idee… Echt, dieper gaat de onderbouwing niet.

Aan ons makers van het tv-programma Adieu God? is inmiddels aangekondigd dat ons budget volgend jaar wordt gehalveerd. Net zoals dat gemeld is aan de collega’s van De Verandering, Ik mis je en De Kist.

Dus omdat Sander Dekker tijdens de formatie (nog geen jaar geleden!) z’n mond hield, zijn opvolger Slob dat vertaalde in een bezuiniging en de NPO besloot dat dat geld bij levensbeschouwing weggehaald moet worden, maken wij volgend jaar de helft minder afleveringen van AdieuGod? Zo wordt dit land bestuurd. Logisch toch allemaal?

Geen paniek?

Het werd nog net iets gekker: Arie Slob liet vorige week ineens weten dat het allemaal nog niet zeker was, dat van die bezuinigingen… 'Een mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest, maar dat niet op komt dagen', citeerde hij Nicolaas Beets.

Goed. Snapt u het nog? Op de werkvloer zijn de bezuinigingen al aangekondigd, maar de minister die erover gaat zegt ‘geen paniek’.

Ok. Ik blijf rustig.

Maar echt: Is dit fatsoenlijk bestuur? Doe ff normaal met z’n allen…

PS. Het onderwerp van deze column is mede bepaald door m’n twittervolgers. Ik heb ze gisteren laten kiezen tussen een Tourprognose en de bezuinigingen op de NPO. 54 procent was gisteravond voor de omroepbezuinigingen. Tja, we moeten commercieel gaan denken he…

Ster advertentie
Ster advertentie