appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Saaie persconferenties: een fantastisch medicijn tegen slapeloosheid

ANP
dinsdag 19 juni 2018 | NOS | Edwin Cornelissen
Afbeelding

De Duivels zijn 'en route'. De eerste drempel richting eeuwige glorie, Panama, bleek na een lastige eerste helft uiteindelijk niet meer dan een stoeprand. Dat zal ongetwijfeld anders zijn als het pad vervolgd wordt via Tunesië en de potentiële wegopbreking Engeland. Maar dat is van later zorg. Het Belgische journaille maakt zich ook druk om trivialere zaken. Het niveau van de persconferenties bijvoorbeeld. 

Zondag, een dag voor de wedstrijd tegen Panama, werd mij door een van de Vlaamse collega’s gevraagd wat mijn indruk was van bondscoach Roberto Martínez. Daarbij ging het niet over tactische keuzes, selectiebeleid, opstellingen en wissels. Nee, het betrof zijn verbale presentatie. De Belgische volgers blijken in de mediasessies van de Spanjaard een fantastisch medicijn tegen slapeloosheid te zien.

Breedsprakig en wollig

Tja, ik kan niet ontkennen dat de huidige keuzeheer van Belgisch trots wat breedsprakig en wollig is in zijn antwoorden. En dat hij met een Prodent-smile op het gezicht nogal gladjes voor de dag komt. Een contrast met de vorige bondscoach, Marc Wilmots, die 'des Duivels' kon zijn over hetgeen er over zijn ploeg geschreven werd. Bovendien worstelde Wilmots als Waal soms met de Vlaamse uitdrukkingen, wat dan weer tot wonderlijke uitspraken leidde. 

Maar is Martínez met zijn saaie persconferenties een uitzondering? Welnee. Voor de meeste bondscoaches is het ‘cliché-dictee’ een onuitputtelijke bron van inspiratie. Denken de Belgen nu echt dat Bert van Marwijk bij de Aussies een showtje maakt van zijn verplichte halve uurtje met de internationale pers? 

Uitzonderingen

Natuurlijk, er zijn uitzonderingen. Met Louis van Gaal achter de tafel gebeurde altijd wat. En ook de Duitsers snappen hoe het moet. De harde woorden van Mats Hummels na de smadelijke nederlaag tegen Mexico sprak hij weliswaar nog in de hitte van de strijd. Maar ook toen de emoties ietwat waren gaan liggen, wond bondscoach Joachim Löw er geen doekjes om. “Halfslachtig. Zonder lef. Erg slecht”, sprak de man die weet dat Bild de gereedschapskist al heeft geopend, op zoek naar de zaag voor zijn stoelpoten.

De diepe zucht van het Belgische journaille als señor Martinez het spreekgestoelte betreedt is ergens ook begrijpelijk. De Duivels zijn al vier weken bijeen. En zeker tijdens het WK is er nagenoeg dagelijks een persmoment. Dan sluipt ook bij de volgers de sleur er ietwat in, als de bondscoach een weinig sprankelend optreden verzorgt. 

Maar misschien ligt een deel van het probleem ook wel bij de verslaggevers zelf. Veel vragen zijn obligaat. Martínez wordt nauwelijks op de proef gesteld. Het is beleefd en flauw. In tegenstelling tot de vaak kritische analyses die onze Zuiderburen veelal spuien in de kranten, op radio en televisie. Als ze die instelling nu eens meenemen naar de persconferentie-zaal, dan inspireren ze de bondscoach wellicht tot een vlammend betoog. Al vermoed ik dat zijn Prodent-smile gisteravond in Sochi volledig oprecht en gemeend was. 

Edwin Cornelissen is verslaggever bij NOS Langs de Lijn. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1