appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Panama maakt zijn debuut op het WK Voetbal en dat brengt nogal wat teweeg

Edwin Cornelissen
maandag 18 juni 2018 | NOS | Edwin Cornelissen
Afbeelding

"Zo mooi wordt het nooit meer, als die allereerste keer." Dat zong Harrie Jekkers ooit, terwijl hij herinneringen ophaalde aan zijn eerste kus, zijn eerste dronkenschap, zijn eerste optreden. Een simpele rijmregel maar wel een hele rake, bedacht ik mij toen ik op de boulevard van Sochi een groep opgewonden voetbalfans uit Panama tegen het lijf liep. 

Het Centraal-Amerikaanse land maakt zijn debuut op het WK voetbal en dat brengt nogal wat teweeg. De datum 10 oktober 2017 zal voor eeuwig in de geheugens gegrift staan van de 3,7 miljoen inwoners. Het was de dag dat Román Torres het land in vervoering bracht door twee minuten voor tijd de winnende en bevrijdende treffer te maken tegen Costa Rica. Een golf van extase overspoelde het stadion, de radio-commentator schreeuwde minutenlang de meest uitzinnige kreten door de ether. De president schonk de hele bevolking een vrije dag, om het feest intens en groots te vieren. 

Allereerste WK-wedstrijd van Panama

Acht maanden later gaat het dan echt gebeuren. De allereerste WK-wedstrijd van Panama. De fans die ik op straat trof, keken nu al uit naar het volkslied. Als dat straks door het Fisjt-stadion galmt, staan zij met de tranen in de ogen en het kippenvel op de armen. De verwachting is dat 5.000 tot 10.000 fans de lange reis naar Rusland maken om het ongelooflijke met eigen ogen te aanschouwen. 

En de thuisblijvers? Het ging de president te ver om zijn volk nog eens drie vrije dagen cadeau te doen. Hij heeft werkgevers wel opgeroepen creatief mee te denken, om iedereen maar de kans te geven 'Las Canaleros' in actie te zien. Ik stel mij voor hoe kinderen met bonkend hart en vol verlangen het moment afwachten dat ze de spelers de tunnel uit zien lopen. Ik bedenk mij hoe volwassen mannen en vrouwen gloeien van trots als ze het elftal voor de Panamese vlag zien staan. 

En hoe zal dat zijn voor de spelers op het veld? Velen zijn de dertig al gepasseerd, dromen al hun hele leven dat ze een keer mee mogen doen aan het grootste toernooi, dat voetbal kan bieden: het WK. Doelman Jaime Penedo, 36 jaar en 134-voudig international, liet een dag voor de wedstrijd in één zin liefst vier keer het woord 'blij' vallen. Hij zei er ook bij dat hij met het team een verantwoordelijkheid voelde om van de eerste tot de laatste minuut alles te geven. Voor zichzelf en voor het volk van Panama. Natuurlijk, het kan zomaar zijn dat het team na drie kansloze nederlagen weer in het vliegtuig naar huis zit. Maar deze ervaring neemt niemand Panama meer af. 

"Zo mooi wordt het nooit meer,
Want na die allereerste keer,
Smaakt het alleen nog maar naar meer,
Maar nooit meer naar die eerste keer" 

Dus Panama, geniet ervan. En koester de herinnering aan deze bijzondere maandag in Sochi tot in lengte der jaren. 

Edwin Cornelissen is verslaggever bij NOS Langs de Lijn. 

Wedstrijden van maandag

14.00 uur: Zweden - Zuid-Korea
17.00 uur: België - Panama
20.00 uur: Tunesië - Engeland

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1