Onderzoek
NOSNTR

'Transpersonen door corona vaker in conflict met hun baas'

foto: Robin Utrechtfoto: Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Transpersonen door corona vaker in conflict met hun baas'

Transpersonen hebben het vaak moeilijk op de werkvloer, maar de coronacrisis heeft het nog lastiger gemaakt. Dat blijkt uit een rondgang van belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland. "We merken in ons netwerk dat door corona uitgestelde operaties de gemoederen nog hoger doen oplopen", zegt voorzitter Brand Berghouwer in het radioprogramma Nieuws en Co.

Ziek melden

Veel transpersonen komen in conflict met de werkgever, omdat er geen speciale verzuimregeling bestaat voor transitie-operaties. Ziek melden is op dit moment de enige manier voor transpersonen om vrij te krijgen. Maar bij langer verzuim betekent dat salarisvermindering of in sommige gevallen zelfs ontslag.

Voor werkgevers gelden in veel gevallen de medische ingrepen als een vrije keus. Verwacht wordt dan dat transpersonen deze ingrepen volledig in eigen tijd plannen.

Kwetsbare personen

Op dit moment is 35 procent van de transpersonen werknemer en 5 procent zelfstandig ondernemer. Dit betekent dat 60 procent op dit moment werkloos is of arbeidsongeschikt is. Dit komt volgens het FNV door de kwetsbare positie van transpersonen op de werkvloer. Ze worden vaker gepest, onveilig behandeld op de werkvloer of zelfs ontslagen tijdens een transitietraject. Dit levert mentale en fysieke problemen op.

'Transitie is al pittig genoeg'

Ook Gido Krom, transman, is al meerdere malen in conflict gekomen met werkgevers door de dagen die hij op moest nemen voor zijn transitie. Een werkgever gaf aan dat hij te veel met zijn transitie bezig zou zijn en dat dit in de weg stond om zijn werk goed uit te voeren. Een andere werkgever vond het aanvankelijk prima dat hij in transitie zat en daarvoor een operatie nodig had.

Maar toen hij de operatie had ondergaan, kreeg hij niet de ruimte om daar voldoende van te herstellen. Zijn werkgever had hem naar eigen zeggen nodig en als hij niet naar zijn werk zou komen, zou hij niet meer hoeven terugkomen. Deze ervaringen maken hem verdrietig en boos, zegt hij bij Nieuws en Co. "De transitie is al pittig genoeg, dan wil je niet tegengewerkt worden door je werkgever."

Transitieverlof

Transgender Netwerk Nederland pleit al jaren voor transitieverlof, vergelijkbaar met zwangerschapsverlof. D66 is daar voorstander van en wil dat zo snel mogelijk in gang zetten. "De periode rond een medische en sociale transitie is ingrijpend en het is belangrijk dat transgender personen daar de aandacht en ruimte voor krijgen, zonder dat bang hoeven te zijn hun werk of inkomen te verliezen", zegt Kamerlid Jeanet van der Laan.

Cao-onderhandelingen

Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV herkent het probleem, maar vindt het lastig om een dergelijke regeling aan te kaarten bij de cao-onderhandelingen. De transgemeenschap is op de arbeidsmarkt een relatief kleine groep die breed verspreid is over diverse sectoren.

Jong pleit daarom ook voor een wettelijk geregeld transitieverlof. Hoe dit verlof eruit moet komen te zien, moet nog onderzocht worden.

WiW

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie