appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hebben GGD'en hun bron- en contactonderzoek genoeg opgeschaald?

ANP, Sem van der Wal
zaterdag 3 oktober 2020 | Human | VPRO | Redactie Argos Twitter

Voor veel GGD'en was de besmettingsgolf van afgelopen zomer een wake-upcall. Het bron- en contactonderzoek (bco) zou in september flink worden opgeschaald. Hoeveel GGD'en zijn hier in geslaagd?

Uit een eerdere peiling van Argos bleek dat eind augustus nog geen enkele GGD zijn bco-team voldoende had opgeschaald. Opgeschrikt door de toename van besmettingen presenteerde minister de Jonge op 28 augustus nieuwe opschalingsplannen: de lokale bco-teams van de GGD moesten in afgelopen september groeien van 1200 naar 1350 fulltime onderzoekers. Het landelijke bco-team moest in een maand tijd zelfs worden verdubbeld: van 1000 naar 2000.

Sterke onderlinge verschillen

Uit een nieuwe rondgang blijkt dat het merendeel van de GGD'en hierin is geslaagd. Wel zijn er sterke onderlinge verschillen zichtbaar. De GGD Hart voor Brabant, GGD Utrecht en GGD Kennemerland hebben bijvoorbeeld in september het aantal bco-onderzoekers meer dan verdubbeld. Tegelijkertijd zijn er vijf GGD'en die er nog steeds niet in zijn geslaagd om hun opschalingsplan te halen en voldoende mensen op te leiden. 

Argos-datajournalist Reinier Tromp verwachtte dat de landelijke koepel van de GGD’en – de GGD GHOR – wel cijfers zou bijhouden over het aantal bron- en contactonderzoekers per GGD. "Tot mijn lichte verbazing bleek dat niet. Dus toen ben ik zelf maar gaan bellen", vertelt hij in Argos.

Datajournalist Reinier Tromp over zijn onderzoek

Samen met collega Remy van den Berg ging hij langs bij een GGD in Zuid-Limburg waar wél enorm was opgeschaald. Waar er voorheen jaarlijks een kleine duizend telefoontjes binnenkwamen, werden dat er in het voorjaar ineens vijftienduizend. De Zuid-Limburgse GGD wist bijzonder effectief nieuwe bco-onderzoekers op te leiden. Dat het bij andere GGD'en slechter ging ligt volgens Christian Hoebe – arts-epidemioloog Maatschappij & Gezondheid Infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg – aan 'Hollandse zuinigheid'. 

Datajournalist Reinier Tromp: 'Dat is wel het beeld dat ik ook kreeg'.

Luister hier naar het hele gesprek uit Argos met Reinier Tromp en de reportage bij de GGD in Limburg-Zuid.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1