appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederlandse overheid werkt nauw samen met chemielobby

NPO Radio 1
zondag 12 mei 2019 | KRO-NCRV | Vincent Harmsen en Berna van Vilsteren Twitter

Bij het aanpakken van zorgwekkende chemicaliën werkt de Nederlandse overheid nauw samen met belangengroepen van de chemische industrie. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Het gaat om de aanpak van chemische stoffen die de hormoonhuishouding negatief kunnen beïnvloeden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormen deze chemicaliën een 'mondiale dreiging' en spelen ze een rol bij een toename van onvruchtbaarheid en andere hormoongerelateerde ziekten. 
GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: 

Intensieve lobby

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt onderzoeksgeld te ontvangen van CEFIC, de Europese koepel waarbij chemiebedrijven BASF, Bayer en DowDuPont zijn aangesloten. Met dat geld werkt het RIVM aan testmethoden waarmee risicovolle hormoonverstoorders kunnen worden geïdentificeerd. In een eerdere uitzending van Reporter Radio kwam naar voren dat belangengroep CEFIC in Europa een intensieve lobby voerde om een verbod op hormoonverstoorders van tafel te krijgen.

Negatieve effecten 

Wat opvalt is dat het RIVM zeer terughoudend is met het aanpakken van hormoonverstoorders. Terwijl wetenschappers steeds meer bewijs zien van de negatieve effecten op de volksgezondheid, stelt het RIVM dat er bij normaal gebruik van voedsel en gebruiksartikelen geen risico bestaat voor consumenten. Hoogleraar toxicologie Majorie van Duursen (Vrije Universiteit Amsterdam) stelt echter dat we al te veel van deze hormoonverstorende chemicaliën in ons lichaam hebben. "We zijn meer dan over de veilige grens heen."

Luister vanavond om 19.00 uur naar Reporter Radio, Hormoonverstorende stoffen en de lobby van de chemie-industrie.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1