Onderzoek
KRO-NCRV

Vrees voor 'onvoorzienbare risico's' bij invoering nieuwe zorgwet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrees voor 'onvoorzienbare risico's' bij invoering nieuwe zorgwet

Drie grote zorgorganisaties waarschuwen voor de invoering van de nieuwe wet over dwangzorg die volgend jaar ingaat. Ze hebben grote zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet en de beoogde invoeringsdatum. Dat blijkt uit een conceptbrief gericht aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport die in handen is van Reporter Radio.

Vrees voor 'onvoorzienbare risico's' bij invoering nieuwe zorgwet

Het gaat om de Wet Zorg en Dwang (WZD), die als doel heeft dat dwangzorg bij mensen met een verstandelijke beperking en dementie zo min mogelijk wordt toegepast. De organisaties zijn daar voorstander van maar zijn bezorgd over de inhoud van de wet zoals die er nu ligt. In de conceptbrief pleiten zij voor een 'grondige heroverweging van de invoering' en achten zij uitstel van de invoeringsdatum 'noodzakelijk'.

Volstrekt in het ongewisse

De initiatiefnemers, brancheverenigingen Actiz, Zorgthuisnl en Verenso, een vereniging voor ouderengeneeskunde, waarschuwen voor 'onvoorzienbare risico’s voor de meest kwetsbare mensen' als er niets gebeurt. In de conceptbrief schrijven zij dat zorgorganisaties 'volstrekt in het ongewisse' zijn welke patiënten in verpleeghuizen precies onder de wet gaan vallen.

Daarnaast is de bekostiging van de wet onduidelijk. Ook is het in januari technisch nog niet mogelijk om aan de registratieverplichting, die onderdeel is van de wet, te voldoen.

De WZD maakt het voor het eerst mogelijk dat dwangzorg bij mensen thuis onder bepaalde, strikte voorwaarden wordt toegestaan. Ook daarover zou nog 'grote onduidelijkheid' bestaan. De organisaties schrijven dat het geven van dwangzorg in de thuissituatie onder de nieuwe wet 'onuitvoerbaar' zal zijn. Bij dwangzorg gaat het bijvoorbeeld om het tegen de wil in toedienen van medicatie en beperken van de bewegingsvrijheid.

De organisaties willen niet reageren in de uitzending omdat de brief nog niet is verstuurd naar het ministerie van VWS.

Eindeloos gesleutel

In maart besteedde Reporter Radio al aandacht aan de nieuwe zorgwet. In die uitzending spraken verschillende andere partijen hun zorgen uit over de onduidelijkheid rond de wetgeving. "Wat het ingewikkeld maakt is dat er eindeloos gesleuteld blijft worden aan de wet, waardoor er tot op de dag van vandaag bepaalde begrippen en procedures onduidelijk zijn", zegt Frank Bluiminck, directeur van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, in de reportage. "Ook zitten er administratieve lasten in de wet waar je je de nut en noodzaak van kunt afvragen."

Luister hier de vorige reportage over de Wet Zorg en Dwang terug

Michiel Vermaak, arts voor verstandelijk gehandicapten, is bezorgd over het toezicht op dwangzorg onder de nieuwe wet: "Straks is het zo dat er situaties ontstaan waarbij mensen langer thuisblijven, wat aan de ene kant goed is, maar onder omstandigheden waarin er heel veel vrijheidsbeperkingen worden toegepast. Dat gebeurt op plekken waar we geen toezicht kunnen houden. Daar houd ik mijn hart wel een beetje bij vast."

Meer over dit onderwerp zondagavond in Reporter Radio tussen 19.00 en 20.00. Te gast is gezondheidsjurist Brenda Frederiks.

Ster advertentie
Ster advertentie