Onderzoek

Politievakbonden: 'Bezuinigingen hebben ernstige gevolgen voor de veiligheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politievakbonden: 'Bezuinigingen hebben ernstige gevolgen voor de veiligheid'

De financiële tekorten bij de politie hebben grote impact op het werk van politiemensen en daarmee op de veiligheid in Nederland. Dat blijkt uit een enquête van de politiebonden ACP, ANPV en de VMHP onder ruim 900 leden.

“Steeds meer collega’s ervaren de negatieve effecten van de bezuinigingen”, zegt Geert Priem, voorzitter van politiebond ANPV. Volgens Priem wordt dit steeds erger door de reorganisatie. Acht op de tien politiemedewerkers vindt dat de werkomstandigheden zijn verslechterd door de bezuinigingen, en vreest dat daardoor de veiligheid van burgers in het gedrang komt.

Veel zaken blijven liggen

De leden vinden dat de tekorten een negatief effect hebben op o.a. de bereikbaarheid van de politie, de afhandeling van aangiftes, preventie van kleine criminaliteit en het aantal opgeloste misdrijven. Hoe nijpend de financiële tekorten zijn, wordt zichtbaar bij de personeelscapaciteit. 90% van de ondervraagden is het daarmee eens of volledig eens. Er blijven veel zaken liggen waarvoor simpelweg geen personeel beschikbaar is. Dat is schrijnend omdat dit direct de burger raakt.

‘Bij lange na niet voldoende geld’

Uit de uitgelekte Prinsjesdagstukken blijkt dat er 450 miljoen extra wordt uitgetrokken voor de veiligheid in ons land. 200 miljoen daarvan zou naar de Nationale Politie gaan, maar volgens Priem is het nog onduidelijk of dit gaat om structureel extra geld of een eenmalig bedrag. Volgens een onderzoek van accountantsbureau PWC zou er 250 tot 300 miljoen euro structureel extra naar de politie moeten. Priem: “We zijn natuurlijk blij dat er geld bijkomt, maar het is bij lange na niet voldoende.”

Noodkreet

Zorgwekkende geluiden dus in aanloop naar Prinsjesdag. Volgens Priem is deze enquête geen cao-actie. “We maken ons echt zorgen over de veiligheid in ons land. Het is gewoon een noodkreet richting de politiek. Wees nou eens bewust waar jullie mee bezig zijn.”

Korpschef: er moet iets gebeuren

Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, noemt het zorgelijke signalen. Hij vindt dat er iets moet gebeuren. Bij zijn aanstelling gaf de korpschef al aan dat het piept en het kraakt bij de politie dus de uitslag van deze enquête vindt hij niet verrassend. Akerboom zegt wel dat men zich moet realiseren dat er een verplaatsing van 16.000 politiemensen bezig is. “Dat geeft natuurlijk veel onrust.” Prinsjesdag is in aankomst en daar kijkt Akerboom met belangstelling naar, de voortekenen zijn in ieder geval goed, volgens de korpschef.

Ster advertentie
Ster advertentie