Wetenschap & Techniek

Het nut van oefenen is een kind van zes al duidelijk

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het nut van oefenen is een kind van zes al duidelijk

Zonder oefening leer je nooit iets. Dat begrijpen kinderen van 6 al, blijkt uit Australisch onderzoek. Gesprekken over de toekomst lijken dus al zinvol vanaf groep 3.

Uit eigen beweging oefenen kinderen van 7 hard om beter te worden in een spel, waar ze later een beloning voor krijgen. 6-jarigen doen dat ook, maar vooral als ze ertoe aangespoord worden. 5-jarigen weten meestal wat oefenen betekent, maar doen toch gewoon lekker waar ze zin hebben. 4-jarigen begrijpen doorgaans niet wat oefening is. Dit is grofweg de uitkomst van Australisch onderzoek over de vraag vanaf welke leeftijd kinderen bewust hun best gaan doen om ergens beter in te worden.

Daarom dus

Oefening baart kunst. Zonder oefening zou de mensheid nog in grotten en spelonken wonen. Nu je best doen om straks ergens beter in te worden is één van de pijlers onder de menselijke vooruitgang. Wetenschappers hadden tot nu toe bijna alleen maar onderzoek gedaan naar oefening bij hooggeschoolde volwassenen, bijvoorbeeld professionele muzikanten. Voor het eerst is er nu ook gekeken naar kleuters en jonge kinderen.

De onderzoekers hadden twee kamers ingericht met daarin 3 verschillende vaardigheidsspellen. In kamer A lieten ze kinderen oefenen met een spel waarbij ze later in het onderzoek voor iedere treffer een sticker zouden winnen. In kamer B mochten de kinderen vervolgens met de drie spelletjes een tijdje doen wat ze wilden, om daarna in Kamer A een test te doen op het spel, waarmee ze stickers konden winnen. De kinderen wisten vanaf het begin voor welk spel ze later beloond zouden worden.

Jezelf in de toekomst verplaatsen

Alleen de 6- en 7-jarigen besteedden in hun ‘vrije tijd’ in kamer B duidelijk meer tijd aan het spel waar ze later op getest zouden worden: ze deden hun best er beter in worden. 4- en 5-jarigen speelden in hun vrije tijd ongeveer even lang met alle spelletjes.

Na de test vroegen de onderzoekers de kinderen wat je kunt doen om ergens beter in te worden. Vanaf 5 jaar antwoordden bijna alle kinderen dat oefening daarvoor zinvol is. De meeste 4 jarigen noemden dit niet. Uit onderzoek is bekend dat 4-jarigen vaak nog niet begrijpen dat er verschil kan zijn tussen je huidige kennis en je toekomstige kennis. Zonder dat begrip lijkt oefening zinloos.

Beroepskeuzegesprekken met 6-jarigen?

De resultaten suggereren volgens de onderzoekers dat het al zinvol kan zijn om met 6-jarige te spreken over doelen in de toekomst en stappenplannen te maken over hoe ze die kunnen bereiken. Zo kunnen kinderen intrinsiek gemotiveerd energie steken in vaardigheden waar ze zelf voor gekozen hebben.

Veroordeeld tot tegenspoed door Marshmallow test?

In de beroemde Marshmallow test van de Amerikaanse psycholoog Walter Mischel moesten 4-jarigen kiezen tussen één snoepje nu onmiddellijk, of twee snoepjes over tien minuten. Daarbij lag voortdurend een verleidelijk snoepje voor hun neus. Alleen als ze zich wisten te beheersen en het snoepje lieten liggen kregen ze de twee snoepjes. Veel kleuters slagen hier niet in. Op Youtube stikt het van de prachtige filmpjes, waarin kleuters met zichzelf worstelen om zich te beheersen.

Uit later onderzoek bleek later dat kleuters die slecht scoorden op de Marshmallow test, later significant vaker, werkloos werden, aan obesitas leden en scheidden. Gelukkig relativeert Mischel zelf het voorspellende effect van de test. Een kind dat zichzelf niet kan beheersen, is niet zonder meer veroordeeld tot ongeluk. Je kunt namelijk allerlei technieken leren om je zelf te beheersen. Bijvoorbeeld: aan iets anders denken, de verleiding op afstand zetten of temptation bundling. Uit het Australische onderzoek van vandaag blijkt, dat de kinderen daar al snel mee kunnen beginnen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie