Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Professor Ben Feringa over winnaars Nobelprijs voor Scheikunde: 'Zeer verdiend'

foto: Nobelprijsfoto: Nobelprijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Professor Ben Feringa over winnaars Nobelprijs voor Scheikunde: 'Zeer verdiend'

Benjamin List en David MacMillan krijgen dit jaar de Nobelprijs voor Scheikunde. Hoe is het om zo'n prestigieuze prijs te winnen? In De Nieuws BV vertellen professor Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack over deze bijzondere prijs.

Benjamin List en David MacMillan winnen de prijs voor het ontwikkelen van een asymmetrische organische katalysator, of zoals het Nobelcomité zegt: "een inventieve manier om moleculen te bouwen". Professor Ben Feringa nam de prijs vijf jaar geleden in ontvangst en is enthousiast over het onderzoek van List en MacMillan. "Dit is fantastisch. Dit is precies in het hart van ons onderzoekgebied, de organische scheikunde."

Moleculaire motortjes

Feringa won in 2016 zelf deze prestigieuze prijs voor zijn onderzoek en ontwerp naar moleculaire nanomachines. "Dat wij elkaar kunnen zien en praten komt door miljarden en miljarden biologische nano-machientjes. Maar een stuk plastic beweegt niet. Daar hebben wij wat op gevonden en we hebben zelf nano-motortjes gemaakt die bewegen onder invloed van licht."

Een Nobelprijs win je niet zomaar, daar gaat decennialang onderzoek aan vooraf. Twee jaar geleden won de Amerikaan John B. Goodenough deze prijs. Hij was toen 97 jaar. Ter Braack: "Hij won door het uitvinden van de lithiumbatterij, iets waar wij nog elke dag via onze smartphones plezier aan beleven." Feringa presenteerde in 1999 de eerst moleculaire motor, een molecuul waarvan een deel onder invloed van licht en warmte een volledige rotatie kon maken. Deze uitvinding zorgde voor een doorbraak op het gebied van robotica, denk bijvoorbeeld aan kleine grijparmpjes en slimme geneesmiddelen.

Vrouwen in de wetenschap

Van de ongeveer 900 Nobelprijswinnaars is 57 vrouw. Dat is ongeveer 6%. Dat is niet veel en vrouwen zijn geen minder goede wetenschappers, aldus Ter Braack. 50 tot 60 jaar geleden zag de wetenschappelijke wereld er anders uit en aangezien het jaren duurt voordat het onderzoek dat destijds gedaan is met een Nobelprijs zijn het vaak de mannen die winnen. Dat vrouwen het zeker niet onder doen ten opzichte van de man is ook zien in de bijzondere prestatie van winnares Marie Curie, zij won maar liefst twee keer een Nobelprijs in twee verschillende disciplines.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie