Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nobelprijs voor Scheikunde dit jaar voor ingenieuze techniek om moleculen te bouwen

foto: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs voor Scheikunde dit jaar voor ingenieuze techniek om moleculen te bouwen

De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar Benjamin List en David MacMillan voor de ontwikkeling van een heel precies instrument om moleculen mee te maken. Hun instrument had niet alleen een grote invloed op farmaceutisch onderzoek, maar maakte scheikunde ook groener, aldus het comité.

Duurzamere medicijnproductie door ontdekking van Nobelprijswinnaars

Of het nu gaat om de vervaardiging van elastische en duurzame materialen, het opslaan van energie in batterijen of het tegengaan van ziekten: voor al die dingen heb je de juiste moleculen nodig. En scheikundigen kunnen die maken. Daarvoor gebruiken ze katalysatoren - denk aan de katalysatoren in auto's, die giftige dampen omzetten in ongevaarlijke stoffen. Ons lichaam bevat trouwens ook duizenden katalysatoren, in de vorm van enzymen.

List en MacMillan ontvangen de Nobelprijs omdat ze onafhankelijk van elkaar een nieuw type katalysator ontwikkelden, naast de metalen en enzymen die al bestonden: een asymmetrische organische katalysator. Daarmee kun je op een snelle, goedkope en nauwkeurige manier atomen met elkaar verbinden.

Deze nieuwe techniek heeft zich sinds 2000 in hoog tempo ontwikkeld en kan een groot aantal chemische reacties aansturen. De techniek kent inmiddels een groot aantal toepassingen, van het ontwikkelen van geneesmiddelen tot het opvangen van licht in zonnecellen.

Dit artikel is onder constructie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benjamin List in een Duitse scheikundige die onder meer aan het Max Planck Instituut is verbonden. David MacMillan, van Britse afkomst, is verbonden aan Amerikaanse Princeton University. Beiden zijn 53 jaar en behoren daarmee tot de jongere Nobellaureaten.

Week van de Nobelprijzen

Eerder deze week werden al de winnaars van de Nobelprijzen voor Geneeskunde en Natuurkunde bekend. Donderdag en vrijdag worden de winnaars van de Nobelprijzen voor respectievelijk Literatuur en Vrede bekendgemaakt. Het rijtje wordt volgende week maandag afgesloten door de Riksprizen voor Economie, ook wel bekend als de Nobelprijs voor Economie.

De Nobelprijs is een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld. Daarnaast krijgen de winnaars nog elk hun deel van de geldprijs van een kleine 1 miljoen euro.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie