Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Er is veel te weinig tijd om bevallingen te bespreken'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is veel te weinig tijd om bevallingen te bespreken'

Verloskundigen hebben meer tijd nodig om met zwangere vrouwen te praten over hun voorkeuren, angsten en ideeën, zegt onderzoeker José Sanders.

Véél meer tijd nodig voor gesprekken over bevallen

Bevallingen zijn er in alle soorten en maten: met of zonder pijnstilling, in bed of op een baarstoel, en thuis of in het ziekenhuis. Door de opkomst van het internet kunnen we nu bevallingsverhalen en -adviezen van over de hele wereld tot ons nemen. En dat kan de communicatie tussen verloskundigen en zwangere vrouwen flink bemoeilijken, vertelt hoogleraar narratieve communicatie José Sanders in Nieuws en Co. Zij sprak met studenten verloskunde over hun ervaringen in de praktijk.

Gevaarlijk, naar en eng

De ideeën die zwangere vrouwen krijgen via internet komen niet altijd overeen met de kennis van verloskundigen over hoe een bevalling het best kan verlopen, vertelt Sanders. “Door allerlei voorkeuren die vrouwen soms opdoen door wat ze in de media zien, hebben ze het idee dat een bevalling heel erg gevaarlijk is, heel risicovol, of naar en eng. En die ideeën kunnen leiden tot voorkeuren die niet per se de bevalling bevorderen.” Bij studenten verloskunde levert dat regelmatig frustratie op, vertelt de hoogleraar: ze komen een beetje klem te zitten tussen de voorkeuren van de cliënt en wat ze vanuit hun eigen expertise denken dat goed is.

Veel meer tijd nodig

Wat is daaraan te doen? Volgens Sanders zouden verloskundigen veel meer tijd moeten hebben om de bevalling van tevoren met hun cliënten te bespreken. “Ik denk dat niet alleen in de verloskunde, maar in heel veel medische sectoren er echt meer tijd nodig is om je te verhouden tot wat mensen allemaal meebrengen de spreekkamer in. Mensen hebben allerlei ideeën en angsten, en je kunt het echt niet meer in vijf minuten afdoen, dat lukt gewoon niet meer.”

Wil je meer weten over bevallingen? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie