Wetenschap & Techniek
MAX

'Broodje poep': de nieuwe duurzame delicatesse

foto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Broodje poep': de nieuwe duurzame delicatesse

Ome Willem had waarschijnlijk niet kunnen bevroeden dat zijn 'broodje poep' ooit nog eens waarheid zou worden. Maar toch is het zo. En het blijkt ook nog eens heel erg duurzaam te zijn. Social designer Fides Lapidaire heeft het broodje bedacht en vertelt erover in Villa VdB, live vanuit de NPO Radio 1 Klimaatstudio in Delft.

"Het broodje poep sluit eigenlijk de voedselkringloop door de nutriënten uit poep en plas op te vangen en te verwerken, composteren. Daar wordt dus nieuwe aarde van gemaakt, die aarde voedt de bodem, en daar groeien weer ingrediënten op waar wij broodjes van maken," legt Fides uit. "Dit is dus een enorm circulaire gedachte waarbij de mens eigenlijk als poepproducent onderdeel wordt van de kringloop en bij kan dragen aan een gezonde bodem."

De ene poep is de andere niet

De vraag is wel of alle chemicaliën en medicijnen die men tot ons zich neemt wel op het land terecht komen. "Dat is inderdaad nummer 1 van onze frequently asked shit questions. Er zijn manieren waarop je ziektekiemen en medicijnresten uit de compost kunnen halen als ze boven een bepaalde graad uitkomen," stelt Fides gerust.

Dat we niet goed met ons eten om gaan, is volgens haar wel terug te zien in onze ontlasting. "Onze darmen en de bodem hebben eigenlijk dezelfde bacteriële werking. Iedereen loopt met een eigen bodem in zijn lijf, maar die stoppen we vol met snelle suikers en arme koolhydraten. Eigenlijk voeden we onszelf met kunstmest, wat we ook met de bodem doen."

Op grote schaal

De foodtruck waar Fides het 'broodje poep' verkoopt vangt de compost ook zelf op. "We hebben een traject ontwikkeld om de ontlasting op festivals te gebruiken. Dan gaat het om professionele toiletunits waar de ontlasting droog wordt opgevangen, wat we weer kunnen composteren." Volgens Fides kan dit echter ook op veel grotere schaal. "Dit kan ook op wijkniveau. Als je alle nieuwbouw met een decentraal systeem onderlegt, kan je de ontlasting vangen en de nutriënten eruit halen."

Als het aan haar ligt, wordt dit op korte termijn al gedaan. "Kunstmest is niet meer houdbaar, van stikstof kunnen we niet meer hebben, en fosfaatmijnen zijn bijna op. Het is niet de vraag of we dit gaan doen, maar wanneer we dit gaan doen."

NPO Radio 1 Klimaatstudio

In de NPO Radio 1 Klimaatstudio gingen we samen met jou op zoek naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Van 31 oktober tot en met 5 november hoorde je verschillende uitzendingen vanuit The Green Village op de TU Delft Campus. Meer informatie vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie