NPO Radio 1 Klimaatstudio
AVROTROSHUMANPowNedVPRO

NPO Radio 1 Klimaatstudio

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 1 Klimaatstudio

NPO Radio 1 zoekt Het koelste idee van Nederland. Want dat de aarde alsmaar opwarmt, merken we allemaal. Wat kunnen we nou zelf doen om daar beter mee om te gaan? Op zaterdag 21 oktober zetten we onze NPO Radio 1 Klimaatstudio in hartje Amersfoort, en zoeken we antwoord op die vraag.

Met live radio en podcasts onderzoeken we simpele, praktische, grappige en vernieuwende ideeën van luisteraars om beter om te gaan met opwarming van de aarde. Samen met experts van The Green Village (TU Delft) kiezen we dan het koelste idee van Nederland. Doe mee en stuur jouw suggestie in, of kom op 21 oktober langs op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort.

De NPO Radio 1 Klimaatstudio in Amersfoort wordt gepresenteerd door Jort Kelder, Eric Arends, Chazia Mourali en Coen Verbraak. De uitzending is tussen 13.00-17.00 uur bij te wonen voor publiek, live te luisteren op NPO Radio 1 en ook te volgen via het themakanaal NPO 1 extra.

Podcasts en film bijwonen?

Daarnaast zijn er die dag live opnames met publiek van de podcasts Europa Draait Door en De Jortcast, en is er een speciale voorvertoning van de film Voorvechters met Jurre Geluk. Wil je bij een van deze opnames zijn? Meld je dan hier aan, het aantal plaatsen is beperkt. Het overzicht:

  • 12.00 - Europa Draait Door LIVE - DEZE IS VOLGEBOEKT
    Het is helaas niet meer mogelijk om hiervoor te reserveren, deze is al volgeboekt. Probeer het later deze week nog eens want wanneer er plaatsen vrijkomen door afzeggingen, gaat de aanmelding weer open. Je kunt straks wel live meekijken via onze YouTube en later terugluisteren via je favoriete podcastplatform.

  • 14.00 - Voorvechters (voorvertoning film) + debat met hoofdpersonen
    Jurre Geluk gaat op zoek naar jonge activisten die hun talenten inzetten voor een beter bestaan. Dit is een speciale voorvertoning van deze film. Na afloop gaan we in debat met de hoofdpersonen en klimaatactivisten Sem en Anne. Het publiek mag alles aan ze vragen.

  • 16.00 - De Jortcast LIVE (podcastopname)
    Jort Kelder belooft in deze podcast radiotherapie tegen hypes en hysterie. Deze speciale aflevering is Vlaams filosoof en scepticus Maarten Boudry te gast.

De podcasts zijn ook live te volgen via onze YouTube en later terug te luisteren via NPO Luister en andere podcastplatforms.

Hoe milieubewust is de Klimaatstudio zelf?

Het eerlijke antwoord: we doen onze stinkende best maar helemaal klimaatneutraal kunnen we dit helaas nog niet doen. Wel gebruiken we overal duurzame producten waar dat kan: informatieborden en vlaggen bijvoorbeeld worden gemaakt van 100% gerecyclede flessen. Flyers die we uitdelen zijn gemaakt van groeipapier, waar bloemzaadjes in zitten en die je in z'n geheel in de grond kunt stoppen. We gebruiken geen dieselaggregaten maar draaien op aanwezige stroom of herlaadbare accu’s. We geven onze gasten alleen vegetarisch eten of drinken. Stands zijn gemaakt van hout in plaats van plastic. Alle verlichting is LED. Wat we zelf moeten laten maken is herbruikbaar, of gebruiken we al langer bij andere evenementen.

Tegelijkertijd is er het besef dat we er nog niet zijn. Zo bestaan er nog geen elektrische vrachtwagens die onze studio kunnen plaatsen, dat is dus nog een ‘gewone’. We zouden graag al onze stroom terplekke opwekken, maar dat is nog te instabiel voor onze apparatuur. We merken wel dat de evenementenwereld steeds groener wordt en zien dat er ook nog winst te behalen valt. Uiteraard zullen we ons daarvoor blijven inzetten bij de projecten die we als NPO Radio 1 doen.

Ster advertentie
Ster advertentie