Wetenschap & Techniek
AVROTROSHUMANPowNedVPRO

Zwart-wit knikscherm, airco-alternatief en regenwater infiltreren: de drie koelste ideeën

foto: Raymond van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwart-wit knikscherm, airco-alternatief en regenwater infiltreren: de drie koelste ideeën

NPO Radio 1 stond de hele middag met de Klimaatstudio in het teken van klimaatverandering. Vanuit hartje Amersfoort konden luisteraars onder andere live radio luisteren en podcasts bijwonen. Daarnaast werden jullie koelste ideeën beoordeeld door een team van experts. Want wat kunnen we zelf doen om beter om te gaan met de opwarming van de aarde? Marjan Kreijns, directeur van The Green Village (TU Delft), vertelde tijdens de uitzending welke ingezonden 'koele ideeën' ze het best vinden en verder willen onderzoeken.

Knikscherm met witte en zwarte kant

Een van de vele ideeën is een knikscherm dat voor het raam aan de zonkant bevestigd wordt. Met een witte en een zwarte kant. "De witte kant reflecteert de zon in de zomer, zodat je het minder heet krijgt binnen. En het is in de winter zwart, waardoor je warmte vasthoudt. Dit willen we graag uittesten om te kijken hoe en of dit werkt", vertelt Marjan Kreijns, directeur van The Green Village van de TU Delft.

Alternatief voor de airco

"Het alternatief voor de airco, in de vorm van een verdampingskoeling in de woning, vinden we ook bijzonder interessant", zegt Kreijns. Het idee beschrijft een onderlegger op tafel, met waterverdamping, zonder nattigheid, geluid of wind. "We zijn benieuwd hoe dit technisch werkt."

Regenwater gezuiverd naar grondwater

Het derde ingezonden idee dat The Green Village verder gaat onderzoeken is het infiltreren van regenwater. "Normaalgesproken lozen we regenwater naar het riool, en pompen we naar de zee. Terwijl we op andere momenten weer droogteproblematiek hebben. Dus het is heel verstandig om dat regenwater vast te houden om te gebruiken in tijden van droogte", besluit de directeur van The Green Village.

Dit is een selectie van de vele inzendingen voor 'Het koelste idee van Nederland'. De NPO Radio 1 Klimaatstudio zit erop, maar je kan nog steeds koele ideeën insturen via onderstaande knop. Zaterdag 28 oktober wordt het winnende idee bekendgemaakt in dr Kelder en Co.

Stuur jouw koelste idee hier in

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie