Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Onderzoek naar promotie dr. Ad van Liempt

foto: Kamp Westerbork | ANP Fotofoto: Kamp Westerbork | ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar promotie dr. Ad van Liempt

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de promotie van dr. Ad van Liempt. Dit heeft de universiteit bevestigd tegenover het radioprogramma dr Kelder en Co. Het onderzoek is ingesteld na een klacht. dr. Ad van Liempt promoveerde op 9 mei 2019 op de biografie Gemmeker commandant van kamp Westerbork.

In dr Kelder en Co spreekt presentator Jort Kelder zaterdagmiddag met dr. Rudolf Dekker. Deze gepensioneerde historicus publiceert half september een onderzoek getiteld Plagiaat, nivellering en de Tweede Wereldoorlog. In dit onderzoek gebruikt hij de promotie van van Liempt als casestudy. De schrijver plaatst vraagtekens bij het wetenschappelijke gehalte van de promotie.

Over Albert Gemmeker en Ad van Liempt

Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork had ruim twee jaar de leiding in het doorgangskamp. Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan 80.000 Joden vanuit het kamp naar de concentratie- en vernietigingskampen waaronder Auschwitz. In Nederland kreeg hij na de oorlog tien jaar cel, waarvan hij er zes jaar uitzat. Journalist Ad van Liempt schreef een biografie van de kampcommandant. De biografie van van Liempt werd beloond met een wetenschappelijke titel, kreeg goede recensies en is ook populair in de boekhandel. Er zijn echter ook kritische geluiden, met name over het wetenschappelijke karakter van de biografie.

Reactie Rijksuniversiteit Groningen: 'wachten op uitkomst onderzoek'

De redactie van het radioprogramma heeft vanzelfsprekend bij de Rijksuniversiteit Groningen en bij de promotiecommissie van Ad van Liempt gevraagd of zij tijdens de uitzending willen reageren. Daarop kwam het antwoord dat er eerst gewacht wordt op de uitkomsten van het onderzoek door de Commisie Wetenschappelijke Integriteit. Over de aard van de klacht of de indiener ervan doet de universiteit geen uitspraken.

Boekcover Gemmeker commandant van Kamp Westerbork, geschreven door Ad van Liempt.

Ad van Liempt: 'Onmogelijk om te reageren'

Ad van Liempt laat de redactie in een schriftelijke reactie weten: 'Het is voor mij onmogelijk te reageren op een boek dat ik niet tevoren te lezen krijg. De promotiewaardigheid van een biografie is niet aan mij ter beoordeling, daar heeft een universiteit haar procedures voor. Ik ben van mening dat mijn boek aan de eisen voor promotie heeft voldaan en daarom zie ik het vervolg met vertrouwen tegemoet.'

Rudolf Dekker, die zaterdag te gast is in het radioprogramma, heeft de drukproef van zijn boek met de redactie gedeeld als vertrouwelijk document. Hij wil niet dat het verder wordt verspreid en dus ook niet dat Ad van Liempt het leest.

Eerder op NPO Radio 1

Van Liempt was eerder te gast in het programma OVT om te praten over zijn boek.

Kampcommandant Gemmeker

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie