Wetenschap & Techniek
NTR

Sommige games zorgen voor beter gedrag

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Sommige games zorgen voor beter gedrag

Veel mensen zijn bang dat games – en dan vooral schietspellen – een negatieve invloed hebben op gedrag. Maar het kan ook andersom, ontdekten onderzoekers. Door het spelen van serious games leren mensen zich beter verplaatsen in andermans positie.

Wakkere Wetenschapper

Hoogleraar Mediatheorie Joost Raessens doet in de Verenigde Staten onderzoek naar dit type spellen. Serious games zijn spellen die niet zozeer bedoeld zijn om mensen te vermaken, maar vooral om ze iets bij te brengen en hun gedrag te veranderen.

Migranten in de Verenigde Staten

Als voorbeeld noemt Raessens The Migrant Trail, een spel dat bedoeld is om mensen meer bewust te maken van de situatie aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. De immigratie van illegalen vanuit Mexico is op dit moment een groot issue in de Verenigde Staten, vertelt de hoogleraar.

In het gepolariseerde migratiedebat staat aan de ene kant Trump, die een muur wil bouwen om migranten buiten de deur te houden, en aan de andere kant de mensen die begrip en empathie voelen voor de moeilijke positie van migranten. “Deze game probeert een bijdrage te leveren aan dat debat, zodat mensen geïnformeerd worden over wat er nu eigenlijk echt aan de hand is”, vertelt Raessens.

The Migrant Trail

In The Migrant Trail kun je je verplaatsen in de positie van een illegale migrant die vanuit Mexico door de woestijn van Arizona trekt. Je slaat proviand in, gaat op pad met een mensensmokkelaar en komt onderweg allerlei hindernissen tegen. In dezelfde game kun je ook het personage van de Amerikaanse border patrol aannemen, zodat je de situatie van beide kanten kunt bekijken.
Benieuwd? Probeer het hier zelf.

Een bijdrage aan de discussie

Hoe beïnvloedt zo’n game de mensen die hem spelen? Daar doet Raessens onderzoek naar. Veel mensen houden zich niet dagelijks met issues als migratie bezig, vertelt hij, en dan kan het spelen van zo’n spel een eye-opener zijn. Het blijkt dat serious games als ze goed in elkaar zitten de ideeën en het gedrag van mensen daadwerkelijk kunnen veranderen. “Dus dit soort spellen”, zegt Raessens, “kunnen een bijdrage leveren aan de discussie die op dit moment Amerika verscheurt.”

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie