Wetenschap & Techniek

Supergrote kosmische gasbollen maken onze melkweg onveilig

foto: Gallery of Space Time Travelfoto: Gallery of Space Time Travel
  1. Nieuwschevron right
  2. Supergrote kosmische gasbollen maken onze melkweg onveilig

Uit het zwarte gat in het midden van ons eigen melkwegstelsel kan zoals gewoonlijk niets ontsnappen. Toch blijken er om de duizend jaar opeens supergrote gasbollen uit voort te komen. Hoe kan dit? Wetenschapsjournalist George van Hal vertelde er over bij De Ochtend.

Video niet beschikbaar

Het nieuws werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt op een grote astronomenconferentie in de Verenigde Staten.

De vorming van de gasbollen is het gevolg van een of meerdere sterren die in de buurt van het zwarte gat komen en uit elkaar getrokken worden. Dat kan, omdat de aantrekkingskracht van een zwart gat al op een object begint te werken nog voordat het object uiteindelijk onherroepelijk in het zwarte gat zal belanden.

Terwijl een gedeelte naar de binnenkant van het gat wordt gezogen, kan het dus ook zijn dat andere gedeeltes juist onvoldoende door het zwarte gat aangetrokken worden. Zij blijven dus op die ‘horizon’ rondcirkelen of worden door de hoge snelheid weggeslingerd.

Volgens Van Hal kunnen er honderden van dat soort gasbollen uit een enkele ster ontstaan. Ze zouden daarnaast een snelheid van maar liefst 35 miljoen kilometer per uur kunnen halen. Vele ervan zouden bovendien proporties hebben die vergelijkbaar zijn met Jupiter en Saturnus, de twee grootste planeten uit ons zonnestelsel. En Jupiter heeft een volume dat 1300 keer groter is dan de aarde.

Gaan we dit overleven?

Moeten we ons dan zorgen maken dat zo’n gasbel ooit onze richting uitkomt? ‘Daarop is de kans heel klein,’ zegt Van Hal. ‘De Melkweg is gigantisch en bestaat vooral uit lege ruimte. De kans dat ze precies in onze richting schieten is dus niet zo groot. De astronomen die deze ontdekking bekend maakten, berekenden ook dat de dichtstbijzijnde gasbol vermoedelijk op een paar honderd lichtjaar afstand van de aarde voorbij zou kunnen komen. Dat is erg ver weg.’

Maar indien er toch eens een keertje richting aarde zou vliegen is het ook goed om te weten dat ook dan de afstand zo groot is dat we nog honderd miljoen jaar met een gerust hart kunnen gaan slapen. Of er iets op proberen te verzinnen natuurlijk.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van de De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie