Wetenschap & Techniek

Mixvirus zoals SARS-CoV-2 nu ook aangetroffen in Laos

foto: Pexels / HitchHike
  1. Nieuwschevron right
  2. Mixvirus zoals SARS-CoV-2 nu ook aangetroffen in Laos

Al sinds het begin van de pandemie proberen wetenschappers de oorsprong van SARS-CoV2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) te ontdekken. Een nieuwe studie geeft weer nieuwe aanwijzingen dat het virus uit de natuur komt, omdat in vleermuizen ook dergelijke mixvirussen blijken voor te komen.

Viroloog Marion Koopmans las de Chinees/Europese studie, die in voorpublicatie verscheen. Ze vertelde erover in de podcast Virusfeiten.

Meteen luisteren: Virusfeiten, seizoen 2, aflevering 2 - Virusfeiten

Bij de zoektocht naar de oorsprong van de pandemie worden vaak groepen dieren onderzocht om vast te stellen welke virussen die bij zich dragen. Voor deze studie werd een groep vleermuizen in Laos onderzocht, één van de buurlanden van China. "We weten in welke soorten vleermuizen die SARS-achtige virussen zitten en die zitten dus ook over de grenzen van China, want hun leefgebied houdt niet op bij de grens", vertelt Koopmans.

In de groep in Laos zijn nu ook virussen gevonden die nauw verwant zijn aan het virus SARS-CoV-2, de veroorzaken van de COVID-19-pandemie. "Daarbij zit er eentje die bijna net zoveel op SARS-CoV-2 lijkt dan die eerder werd gevonden."

Knip en plak

Ook toonden de onderzoekers aan dat er mengvormen ontstaan in het wild. Doordat er in groepen dieren verschillende virussen rondwaren, ontstaat er een soort knip- en plakwerk, waardoor nieuwe virussen ontstaan. "Als een dier tegelijkertijd met twee virussen geïnfecteerd raakt, kan er een soort mix ontstaan", vertelt Koopmans. "Het feit dat SARS-CoV-2 zo’n soort mix is, wordt ook wel gebruikt als argument voor een in het lab geknutseld virus, maar dat hoeft dus helemaal niet. Het komt ook in de natuur voor", vertelt de viroloog.

Koopmans benadrukt dat deze studie nog steeds geen definitief antwoord geeft op de vraag waar het coronavirus vandaan komt. "Het zijn stukjes verdere onderbouwing dat dit een heel aannemelijke oorsprongstheorie is", zegt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie