Wetenschap & Techniek

Zo ontmoedig je met succes suikergebruik

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ontmoedig je met succes suikergebruik

[NTR] Een driejarige campagne in een Amerikaans district om suikergebruik te ontmoedigen heeft effect gehad. De verkoop van gezoete frisdranken liep er met 20 procent terug.

Suiker is natuurlijk gewoon een brandstof die je lichaam nodig heeft, zeker als je een actief leven leidt, maar je kunt ook overdrijven. Suiker is aan zoveel voedingsmiddelen toegevoegd, dat je er al snel te veel van binnen krijgt, zoals al eerder op NPO Radio 1 was te horen:

Maar met een gerichte campagne is dat suikergebruik wel terug te dringen, blijkt uit een driejarig onderzoek in een county in de Amerikaanse staat Maryland.

Wat werd gedaan in de campagne?

- frisdranken uit automaten weren
- zoete dranken in de kinderopvang weigeren
- zorgen voor betere toegang tot gezond eten en drinken en daarover goed communiceren via onderwijs, gezondheidszorg en sociale media

Van fruitdrankjes met toegevoegde suikers liep de verkoop met 15 procent terug, net als van drankjes die voor 100 procent uit vruchtensap bestonden, maakten de onderzoekers van de University of Connecticut zondag bekend op een bijeenkomst van de American Heart Association.

Drankjes met toegevoegde suikers zijn een belangrijke bron van ‘lege calorieën’ in het dieet van kinderen en volwassenen. Overconsumptie van deze suikers hangt samen met overgewicht en een groter risico op hartaandoeningen.

In Nederland is eerder wel gesproken over de invoering van een suikertaks, zoals je kunt in dit fragment uit De Ochtend:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie