Wetenschap & Techniek
NOS

'Wat met de dino's is gebeurd, kan ons ook overkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat met de dino's is gebeurd, kan ons ook overkomen'

Ruimteonderzoek richt zich vaak op verre oorden op onwaarschijnlijke afstanden, maar ook dichter bij huis is nog veel te ontdekken. Zo is te lezen in het boek De Zaak Zonnestelsel dat vandaag wordt gepresenteerd.

"Ons eigen zonnestelsel ligt voor onze voeten en als je er beter naar kijkt, stapelen de raadsels zich op", zegt wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout in NOS Met het Oog op Morgen. Hij schreef het boek samen met hoogleraar sterrenkunde Simon Portegies Zwart. Die laatste vertelt: "Met alle planeten is wel iets raars. Zo draait Venus de verkeerde kant op. Dit boek gaat over hoe dat kan, want voor sommige zaken hebben we duidelijke verklaringen en voor andere niet."

'Met alle planeten is wel iets raars'

De setting van het boek is een rechtszaak. Het zonnestelsel is daarin het slachtoffer en de vraag is wie er verantwoordelijk is voor misvormingen of beschadigingen van het zonnestelsel. Van Calmthout: "Het is een manier om alle eigenaardigheden van het zonnestelsel bij elkaar te brengen."

Het houdt ergens op

Het boek eindigt voor de mensheid niet zo goed. Binnen een paar honderd jaar kan het gepiept zijn met ons, zo staat er geschreven. Portegies Zwart: "Het zal wel een keer aflopen met de mensheid. Wat er met de dino's is gebeurd, kan met ons ook gebeuren. Maar wij zijn maar de mensen. De mieren zullen het niet zo belangrijk vinden wat er met ons gebeurt."

"Als je omhoog kijkt naar de sterren lijkt alles voor de eeuwigheid", vult Van Calmthout aan. "En dit boek benadrukt dat er geschiedenis is. Het is ooit ontstaan en er zit ook een einde aan het verhaal. Dat is misschien niet zo vrolijk vanuit menselijk perspectief, maar eigenlijk is de bedoeling dat je je realiseert dat het ergens ophoudt."

Ster advertentie
Ster advertentie