Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Deze nieuwe witte verf houdt gebouwen lekker koel
NTRNOS

foto: Jared Pike / Purdue Universityfoto: Jared Pike / Purdue University
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze nieuwe witte verf houdt gebouwen lekker koel

Een nieuwe witte verfsoort reflecteert bijna al het invallende zonlicht: 95,5%. Door gebouwen met deze verf te behandelen, zou je minder energieslurpende airconditioning nodig hebben in steeds warmere zomers.

Oppervlakken die met de nieuwe verf zijn behandeld blijven koeler dan hun omgeving, zelfs als er direct zonlicht op valt. Waar bestaande reflecterende verf meestal zo'n 80 tot 90% van het zonlicht weerkaatst, reflecteert de nieuwe verf 95,5% van het invallende licht. Dat is onder meer te danken aan het gebruik van calciumcarbonaat in de verf, waar andere reflecterende coatings meestal titaniumoxide gebruiken.

22 1f30854924 cooling paint Xiangu Li Purdue University
De 'P' is geschilderd met de nieuwe verfsoort, en blijft duidelijk koeler dan de omgeving, die is behandeld met reguliere reflecterende verf (blauw = koel, rood = warm) Credit: Xiangu Li, Purdue University.

Bij een test bleef het geschilderde oppervlak 1,7 graad Celsius koeler dan de omgeving, schrijven de onderzoekers in Cell Reports. Dergelijke coatings kunnen in de toekomst steeds belangrijker worden. Niet alleen lopen de temperaturen op aarde steeds verder op, ook ons energieverbruik blijft toenemen. Wetenschappers voorspellen dat het wereldwijde energieverbruik in 2050 met 90% zal zijn toegenomen ten opzichte van 2017.

Goedkoper en opschaalbaar

De nieuwe verf is goedkoper en kan in een dunner dan gewoonlijke laag worden aangebracht, zeggen de onderzoekers. Bovendien zou de productie relatief eenvoudig kunnen worden opgeschaald. Ze schatten dat het gebruik van de verf bij een Amerikaans huis van 200 vierkante meter al snel zo'n 50 dollar per maand kan schelen in energiekosten.

Luister ook:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie