Wetenschap & Techniek
NTR

Ben je gelukkig? Het is maar net welke test je doet

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben je gelukkig? Het is maar net welke test je doet

Gelukstesten zijn niet wereldwijd betrouwbaar. Een test die in Westerse landen is ontwikkeld is minder geschikt voor gebruik in Oosterse landen, en andersom. Dat blijkt uit een vergelijkende test die is uitgevoerd in 63 landen.

De onderzoekers hebben wel een verklaring voor de uitkomst: de tests die in het Westen worden ontwikkeld, hechten relatief groot belang aan individuele onafhankelijkheid. In veel Oosterse landen geldt juist verbondenheid als een veel belangrijker criterium voor geluk dan onafhankelijkheid.

De meeste gelukstests zijn in het Westen ontwikkeld, maar de laatste jaren komen ook de Oosterse tests op. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat die niet zomaar uitwisselbaar zijn. Ze zijn bovendien ook niet zomaar bruikbaar in andere delen van de wereld, zoals Afrika en het Midden-Oosten.

Wereldwijde test

De onderzoekers gebruikten een Japanse en een Amerikaanse test, en legden die voor aan meer dan 15.000 studenten uit 63 landen op zes continenten, schrijven ze in PLoS ONE. De Japanse test, die verbondenheid benadrukte, gaf de meest betrouwbare resultaten in Oost-Aziatische landen. De Amerikaanse test, die onafhankelijkheid benadrukte, deed het het beste in de VS en West-Europese landen.

De oosterse test gaf gemiddeld genomen over alle landen wel een iets betrouwbaarder uitkomst dan de westerse test. Dat zou erop kunnen duiden dat westerlingen in psychologisch opzicht in een aantal opzichten afwijken van de rest van de wereldbevolking.

Weirde westerlingen

Uit ander onderzoek komt naar voren dat dat inderdaad het geval lijkt te zijn. De Amerikaanse antropoloog Joseph Henrich bedacht er zelfs een aparte term voor: wij westerlingen zijn WEIRD - Western, Educated, Industrialized, Rich and Developed. Met andere woorden: het westen heeft in een afgelopen eeuwen een ontwikkeling doorgemaakt die ons in een aantal opzichten een afwijkende psychologie heeft opgeleverd. Recentelijk verscheen daarover een boek van Henrich: The weirdest people in the world.

Luister ook:

Focus - 04 Dec 2020, 02:00 - 03:00

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie