Wetenschap & Techniek
NTR

Wat gaat de Marsrover Perseverance doen op Mars?

foto: NASAfoto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaat de Marsrover Perseverance doen op Mars?

De Marsrover Perseverance landde vanavond volgens plan om 21.44 uur op Mars. Hoe zien de eerste maanden op de rode planeet eruit voor de rover? Een overzicht.

De landing zelf is altijd een spannend moment, maar daarna gaat Perseverance meteen aan de slag. Als eerste gaan de lensdoppen van de camera's, zodat de rover foto's van de omgeving kan maken. Die worden via NASA's Mars Odyssey teruggestuurd naar aarde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarna is het tijd voor een korte pauze, om de batterijen weer op te kunnen laden. Eenmaal opgeladen voert de rover een aantal systeemchecks uit, om vast te stellen of alles werkt, en wat precies de positie op Mars is. Als ook de robotarm goed werkt, is het tijd voor een aantal samples van het Marsoppervlak en een eerste verkenningstocht.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=tITni_HY1Bk&feature=emb_logo" start="false"}
Mission trailer van de landing

Vlucht door buitenaards luchtruim

Aan boord van Perseverance is ook Ingenuity, een soort helicopter van ongeveer 50 centimeter groot. Die moet voor het eerst een vlucht door het luchtruim van een andere planeet gaan maken. Dat kan echter pas als Perseverance de mooie vlakke plek heeft gevonden voor de helicopter, op ongeveer een kilometer van de landingsplek. Aangezien Perseverance ongeveer 100 meter per dag kan afleggen, is dat een reis van zo'n tien dagen.

De helicopter zal vijf vluchten gaan maken, waarna het tijd wordt voor het wetenschappelijke deel van de missie. Dat behelst onder meer onderzoek aan een krater en een rivierdelta die naar verwachting uit vulkanisch gesteente bestaat. Van dergelijk gesteente kan heel precies de ouderdom worden vastgesteld. Het zogenoemde MOXIE-instrument gaat proberen om CO2 uit de atmosfeer af te vangen en om te zetten in zuurstof, terwijl een radar op zoek gaat naar ondergronds waterijs.

Na de eerste honderd dagen op Mars wordt het pas echt spannend: dan gaat Perseverance op zoek naar sporen van (vroeger) leven op Mars.

Liever luisteren?

Focus met planeetwetenschappeer Inge Loes ten Kate

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie