Wetenschap & Techniek

Boost je geheugen: sport vier uur na het leren

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Boost je geheugen: sport vier uur na het leren

Sport is goed voor je hersenen, dat was al wel bekend. Maar Nederlands onderzoek laat een nieuwe manier zien om daar gebruik van te maken: werk je vier uren nadat je iets geleerd hebt in het zweet. Dan onthoud je het beter.

Van sporten wordt je niet alleen sterker en fitter, maar ook nog eens slimmer, zou je uit deze studie kunnen concluderen. Onderzoekers van het Nijmeegse Donders Instituut lieten 72 proefpersonen 90 combinaties van afbeeldingen en locaties uit hun hoofd leren, en checkten na twee dagen hoeveel ze er hadden onthouden.

De groep die onmiddellijk na de oefening 35 minuten op de hometrainer klom voor een intervaltraining, deed het ongeveer even goed als de groep die helemaal niet sportte. Maar de groep die de intervaltraining vier uren na de oefening deed, scoorde duidelijk beter, schrijven ze in het wetenschappelijke blad Current Biology. Training op het juiste moment lijkt dus een positief effect te hebben op het geheugen.

Hoe lang moet je wachten?

Wat daarbij de exacte sweet spot is, dat moet verder onderzoek uitwijzen. Dit onderzoek voorzag alleen in een groep die vier uren na de oefening sportte, het is dus niet uitgesloten dat een kortere of langere pauze tussen de oefening en de training nog betere resultaten geeft. Ook is nog onduidelijk welke sporten het beste effect geven, en hoe lang je het beste kunt trainen.

Eelco van Dongen van het Donders Instituut in Nijmegen vertelde in Nieuws en Co meer over zijn onderzoek:

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie