Wetenschap & Techniek
MAX

Robbert Dijkgraaf legt uit: duurt een seconde eigenlijk wel een seconde?

foto: Villa VdBfoto: Villa VdB
  1. Nieuwschevron right
  2. Robbert Dijkgraaf legt uit: duurt een seconde eigenlijk wel een seconde?

Voor het eerst in 50 jaar wordt er door wetenschappers gewerkt aan een nieuwe definitie van de seconde. Ja dat klinkt vreemd, want een seconde is toch gewoon een seconde? Maar nee, de tijd is mensenwerk, we hebben het immers zelf bedacht. Maar wat gaat er nou precies veranderen?

Is de nieuwe definitie van de seconde belangrijk?

Ja, het heeft invloed op bijna alles wat we doen. Als we communiceren via onze telefoon of als we streamen via een glaskabel, dat gaat allemaal met de snelheid van het licht. En het licht gaat razendsnel. Als je bijvoorbeeld één miljoenste van een seconde neemt, dan is het licht al 300 meter verder. Dus het gaat eigenlijk over de afstanden om ons heen die steeds nauwkeuriger worden. Als ik naar de NPO rij dan gebruik ik mijn GPS, dus we zijn eigenlijk helemaal afhankelijk geworden van die technologie. En dat maakt dit dan toch weer duidelijk. We moeten dat eigenlijk met nog meer detail begrijpen.

Moet de seconde dan langer of korter worden?

"Hij moet preciezer worden vastgelegd. Dus de vraag is: wat is precies één seconde? Ik vind het erg leuk om te zien wat ze daar dan mee gaan doen. Want als je het dan zoveel preciezer kan meten, wat kan je dan doen wat je eerst niet kon doen?

Bijvoorbeeld je positie meten via GPS. Als je je telefoon aanzet dan zoekt die vier satellieten die ergens in de ruimte zweven en kijkt hoe lang het duurt om een signaal op en neer te sturen. Daarmee kan je je afstand bepalen. Eén miljardste van een seconde is iets van dertig centimeter. Dus dan kan je heel nauwkeurig bepalen waar je bent. Maar je gebruikt het bijvoorbeeld ook bij het gelijkschakelen van alle andere internetverbindingen. Het gaat ook met het aankopen van aandelen. Die dingen gaan allemaal zo ontzettend snel. Dan heb je opeens zo'n moment van: 'Wauw, we leven in een wereld waar één miljardste van een seconde een big deal is!'"

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie